пʼятниця, 30 серпня 2024 10:29

Ірландія знову зменшила кількість житла для українських біженців

Ірландія знову зменшила кількість житла для українських біженців
Ірландія зачиняє десятки притулків для українських біженців. Фото: pixabay.com

Ірландія суттєво зменшила кількість державного житла для українських біженців.

Уряд країни закриває десятки центрів, де надають житло українцям. Кількість українських біженців, які проживають у державному житлі у Ірландії, за рік скоротилася майже на 17,5 тис., пише The Irish Times.

"У середині серпня 2024 року в житлі за державним контрактом проживали 40 058 українців із тимчасовим захистом. Це на 30% менше, ніж торік (57 502 у серпні 2023 року). У травні 2024-го у Департаменті інтеграції заявили, що в рамках політики уряду з надання житла лише на 90 днів закриють значну кількість центрів, де розміщують українців", - йдеться у повідомленні.

Загалом в Ірландії зараз проживають 107 279 українських біженців. Останнім часом потік людей до країни спав. У липні цього року до країни прибували в середньому 33 українські біженці на день. Тоді як у липні 2023-го кількість новоприбулих сягала в середньому 113 людей на день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірландія суттєво знижує виплати біженцям з України

Відтоді припинили дію 189 контрактів з надання житла для біженців із України. Із них 175 розірвав уряд, а 14 - самі постачальники житла. Водночас розірвання контрактів триває ще зі 100 центрами.

У серпні продовжують розміщувати українців за контрактом з урядом 855 закладів. У серпні 2023-го їх було 993. Деякі місця після виїзду українців використовують для розміщення заявників на міжнародний захист.

За даними Департаменту інтеграції, близько 12 готелів, у яких раніше проживали лише українці, тепер є "гібридними об'єктами", де живуть як українці з тимчасовим захистом, так і біженці з інших країн. Ще один центр, який раніше використовували для українців, тепер використовують виключно для розміщення шукачів притулку.

Чимало українців знайшли прихисток у домах місцевих жителів. Близько 28,8 тис. українських біженців проживають у понад 15,1 тис. ірландських сімей.

Домогосподарства, які приймають українських біженців, отримують місячний платіж у розмірі €800. З початку запуску схеми підтримки у липні 2022 року уряд виплатив за такий прийом €165 млн.

У жовтні Європейський Союз продовжив термін дії механізму тимчасового захисту для українських біженців до 4 березня 2025 року.

Влада Ірландії вирішила з 2024 року скоротити допомогу для нових біженців з України.

Зараз ви читаєте новину «Ірландія знову зменшила кількість житла для українських біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі