понеділок, 22 лютого 2010 15:59

Іран протягом року розпочне будівництво двох заводів зі збагачення урану

Іран протягом року розпочне будівництво двох заводів зі збагачення урану
Будівництво двох нових заводів зі збагачення урану почнеться протягом року, заявив віце-президент Ірану і за сумісництвом голова Організації з атомної енергії країни - Алі Акбар Салехі. Він відзначив, що на цих заводах будуть встановлені потужніші центрифуги. Роботи планується почати після 21 березня 2010 р., тобто нового року за іранським календарем, передає Associated Press.

У листопаді 2009 р. влада Ірану схвалила проект, за яким в країні мають з"явиться десять нових заводів зі збагачення урану. Представники Організації Об"єднаних Націй, стурбовані масштабом ядерної програми Ірану, зажадали від керівництва країни припинити збагачувати уран.

9 лютого Іран оголосив про початок виробництва урану з рівнем збагачення до 20%. Донині Іран виробляв уран зі ступенем збагачення в 3,5%. При цьому збройовий уран має ступінь збагачення вище 90%. Фахівці-атомники відзначають, що збагачення урану до 20% матиме принципове значення для Ірану, оскільки його збагачення до 90% вимагатиме набагато менше часу і ресурсів.

Міжнародне співтовариство, стурбоване діями Ісламської Республіки, планує поставити перед ООН питання про нові заходи проти Ірану, якщо ситуація в цій країні не зміниться.

Низка держав світової спільноти підозрюють керівництво Ірану в роботах зі створення ядерної зброї. Влада країни підкреслює мирний характер ядерної програми, передає РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Іран протягом року розпочне будівництво двох заводів зі збагачення урану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі