пʼятниця, 22 січня 2010 09:16

Ініціативи Обами з подолання кризи нагадали "Велику депресію"

Ініціативи Обами з подолання кризи нагадали "Велику депресію"

Пропозиції президента США Барака Обами обмежити розмір фінансових інститутів і їхні торгові операції викликали різке зниження акцій найбільших банків США і сприяли зростанню негативних настроїв серед інвесторів.

При зниженні індексу Dow Jones за підсумками четверга на 2% акції Jpmorgan Chase впали на 6,6%, Bank of America - на 6,2%, Goldman Sachs - на 4,1%.

На думку аналітиків, пропозиції Обами, якщо вони будуть реалізовані, змінять модель бізнесу найбільших американських банків і можуть призвести до зниження їхнього прибутку.

Акції країн, що розвиваються, на які негативно вплинули також очікування швидкого посилювання монетарної політики в Китаї, впали в четвер на 1,9%, а Бразильський індекс Bovespa - на 2,8%.

Знизилися ціни на сировину, виріс курс долара, впала прибутковість держоблігацій США.

За два дні американські акції, згідно з індексом Dow Jones, втратили 3,1%, що є гіршим зниженням цього індикатора ринку з червня, повідомило агентство Bloomberg.

Поки деталі пропозицій Обами не ясні. Радники президента говорять, що мова не йде про дроблення існуючих банків, а також про повторення законодавства 30-х років про розділення роздрібного й інвестиційного банківського бізнесу, пише The Wall Street Journal.

В той же час пропозиції президента відображають загальну ворожість до найбільших банків і можуть означати введення низки обмежень для їхньої діяльності.

"Не дивлячись на те, що фінансова система в даний час є набагато сильнішою, ніж рік тому, вона як і раніше функціонує на основі тих самих правил, які привели її на межу катастрофи", - йдеться в заяві Обами, поширеній в четвер адміністрацією президента.

Заходи, запропоновані президентом США, припускають введення обмежень на можливості інвестування коштів фінкомпаніями, а також обмеження на їхні розміри. Зокрема, якщо ці пропозиції будуть схвалені Конгресом, банки, що мають вклади громадян, не зможуть володіти хедж-фондами і фондами приватних інвестицій, а їхні власні операції на ринку будуть обмежені.

Обама заявив, що ніколи більше найбільші фінансові інститути, краху яких держава не може допустити, не триматимуть платників податків в заручниках.

Президент закликав обмежити розмір банків. У США вже діє правило, згідно з яким жодна з кредитних організацій не може мати більше 10% всіх депозитів у країні.

По своєму духу ці ідеї йдуть в руслі заходів, зроблених після "Великої депресії", коли в США був законодавчо роздільний банківський та інвестиційний бізнес. Цей розподіл діяв до 1999 року.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Ініціативи Обами з подолання кризи нагадали "Велику депресію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі