вівторок, 15 квітня 2008 14:55

Інфляція у Франції досягла 17-річного максимуму

Інфляція у Франції в березні досягла максимуму за 17 років, повідомляє AFP. В порівнянні з березнем 2007 року споживчі ціни в країні піднялися на 3,2 відсотка.

Такі темпи зростання цін є максимальними з серпня 1991 року. Інфляція в березні 2008 в порівнянні з лютим склала 0,8 відсотка, що, у свою чергу, є максимумом з 1987 року. У лютому інфляція за рік дорівнювала 2,8 відсотка.

Основною причиною високої інфляції стало стрімке зростання цін на енергоносії, що склало 2,7 відсотка за березень і 12,7 відсотка в річному обчисленні. Вартість продовольства виросла на 0,4 відсотка за місяць і 5,3 відсотка за рік.

Заборона високих темпів зростання цін є головною метою політики Європейського Центробанку (ЕЦБ), який для цього утримує ставку рефінансування на рівні 4 відсотка. В цілому в Єврозоні інфляція склала 3,5 відсотка, що є абсолютним рекордом з моменту створення євро. Як заявив глава Банку Франції Крістіан Нуає, зростання цін в Єврозоні значно перевищило рівень в 2 відсотки, необхідні для фінансової стабільності.

Паралельно дані по інфляції опублікувала і Великобританія. Річні темпи зростання цін збереглися на рівні 2,5 відсотка, нижче, ніж передбачали аналітики, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Інфляція у Франції досягла 17-річного максимуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі