субота, 18 червня 2011 17:01

Громадськість закликала владу допомогти у пошуках та перепохованні загиблих воїнів

Громадськість закликала владу допомогти у пошуках та перепохованні загиблих воїнів

18 червня відбувся перший Всеукраїнський з'їзд пошукових організацій України, який відбувся у готелі "Київ" на вул. Грушевського. Були присутні пошукові організації з 22 областей країни, які займаються пошуком та перепохованням загиблих воїнів Другої світової війни. На зібранні були понад 130 делегатів, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"Україна - це єдина держава в світі, яка не має профільного законодавтсва щодо увічнення і перепоховання загиблих воїнів. На практиці це означає: якщо знаходять їх останки, то просто не знають, що з ними робити. Це ніяк не регламентовано. Серед наших завдань - внесення змін до пошукового законодавства стосовно чорних археологів. Давайте говорити прямо - ніяких чорних археологів у нас немає, але є прості мародери, які грабують могили", - зазначив голова з'їзду Ярослав Жилкін.

Перед делегатами виступив Герард Кузніцов - найстаріший пошуковик України, який почав свою роботу у 1967 році.

"Зараз руйнується пам'ять про події цієї страшної війни. Візміть нашу пам'ять, бо невдовзі ми помремо і те, що ми пам'ятаємо може піти з нами. Я багато спілкуюся з молоддю. Маю відзначити, що дуже багато з них нічого не знають про той час, коли героїзм був масовим", сказав він.

Також виступив керівник представництва Народного союзу Німеччини з догляду за військовими похованнями Шрадар Ганц Ульрих. Розмовляв російською з акцентом.

"Ми знаходимо останки, і робимо перепоховання. Коли бачиш, як плачуть родичі на могилі батька, який загинув у Другій світовій війні, і про якого вони не мали ніяких відомостей, відчуваю, що наша робота є правильною. Ми перепоховуємо не тількі німецьких солдал, але і представників різних держав, оскільки з мертвими не воюють. Хочу побажати вам успіху у вашій нелегкій справі. Пам'ятаймо про те, що війна скінчена тільки тоді, коли поховано останнього солдата", - зауважив німець.

"Нас нещодавно закликали взяти у руки лопати - це якраз той випадок. Це буде складна справа, але й дуже потрібна. Треба пахати", - наголосив секретар комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій Анатолій Дермайнер.

За словами Жилкіна, найбільшою проблемою є відсутність фінансування пошуків загиблих воїнів.

"Все що робиться, робиться ентузіастами за власні кошти. Крім того потрібно змінювати законодавство щодо пошукових робіт, оскільки воно, м'яко кажучи, далеко не ідеальне", - зазначив він.

Також з'їзд одноголосно прийняв меморандум, в якому він закликає державні органи до плідної співпраці.

Зараз ви читаєте новину «Громадськість закликала владу допомогти у пошуках та перепохованні загиблих воїнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі