пʼятниця, 21 жовтня 2011 18:17

Геннадій Удовенко всю зарплату віддавав Радянському Союзу

Геннадій Удовенко всю зарплату віддавав Радянському Союзу

Колишній постійний представник України в ООН Геннадій Удовенко 10 років працював у Нью-Йорку. Винаймав квартиру за 600 доларів, а зарплату потай від Америки повертав Радянському Союзу за те, що йому дозволено працювати за кордоном. Здавати державі заробіток муcили всі українські дипломати.

"У Штатах ми одержували щомісяця тисяч 7-8 доларів зарплати, - розповів Удовенко. - Всю я її здавав Союзу. Підписував відповідні зобов'язання, коли виїздив: "Правила поведінки радянського громадянина за кордоном" і Пам'ятку для радянських представників у секретаріатах міжнародних відносин: що здаватиму заробіток до державної казни. Жив на 1200 доларів, які мені окремо платила Америка, і на 600 доларів на житло. Коли здавав гроші, мав приносити й документ, що здав усе до копійки і нічого собі не присвоїв.

В Америці мав невеличку двохкімнатну квартиру на Манхеттені в новому будинку на 35 поверсі. Там до 30 квадратних метрів було. Ще жили на дачі радянського представництва. Це години півтори від Нью-Йорка їхати. У п'ятницю після роботи завжди на суботу-неділю виїздили: там парк чудовий був, невеличкий басейн, а влітку їздили на океан. Це був маєток чийсь. У 1945 році його СРСР купив для дипломатичної і партійної верхівки - 10-12 сімей жили в тому будинку".

Під час горбачовської перебудови у дипломатів зарплатню забирати перестали. Але вони звикли заощаджувати, жили на копійки, а на припасене почали купувати собі там квартири і лишалися жити у Штатах.

"Тим, хто повернеться, обіцяли високу пенсію, однак після розпаду Союзу диппредставники залишилися ні з чим", - поскаржився колишній дипломат.

"Я 16 років працював за кордоном. Повернувся в Україну вже незалежну. Був пенсійного віку, мене на роботу в МЗС не взяли, мовляв, немає посад. Призначили мені пенсію 2500 купонів. Зараз трошки більше. Забрала в мене радянська влада зарплату. А пенсії ні з кого вже було питати. Нас чоловік 30 таких було", - додав Удовенко.

Про роботу дипломата Геннадій Удовенко розповідає у новому номері журналу "Країна" № 40 (93) за 21 жовтня 2011 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.
Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Геннадій Удовенко всю зарплату віддавав Радянському Союзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі