понеділок, 27 жовтня 2008 10:24

"Газова ОПЕК" не зможе контролювати міжнародний газовий ринок

Газета The Financial Times аналізує перспективи контролю над газовим ринком з боку Росії, Ірану та Катару. Аналітики видання погоджуються, що ці три країни контролюють 57% розвіданих запасів газу в світі.

Проте для контролю над міжнародним газовим ринком цього недостатньо, вважають вони. По-перше, не існує єдиного світового газового ринку, є тільки відокремлені регіональні, пов"язані з трубопровідними системами. По-друге, ринок зрідженого природного газу вимагає величезних інвестицій і десятирічних контрактів, отже і по цьому напряму маніпулювати ринком навряд чи можливо.

Єдиний шлях для створення газової ОПЕК - це нарощування потужностей з постачання і створення єдиного газового ринку в світі. Проте можна сподіватися, підсумовує газета, що країни "ГОПЕК" сприймуть уроки ОПЕК, яка в 70-і роки, намагаючись маніпулювати ринком, втратила значну частку свого впливу. Газета.Ru.

Зараз ви читаєте новину «"Газова ОПЕК" не зможе контролювати міжнародний газовий ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі