вівторок, 18 травня 2010 09:43

Євреї світу вшанували пам'ять героїв Другої світової

  Справа наліво: Мірьям Перець, Олександр Машкевич, Шимон Перес.
Справа наліво: Мірьям Перець, Олександр Машкевич, Шимон Перес.

Президент Ізраїлю Шимон Перес виступив на урочистих зборах єврейської громадськості, приуроченому до 65-річчя перемоги над нацизмом.


Зустріч, що відбулася в Центральному будинку вчених в Москві, організували Євроазіатський єврейський конгрес (ЕАЕК) і Російський єврейський конгрес (РЕК) за участю Посольства Ізраїлю в Росії.

Гостей зустрічали польова кухня з кошерною гречаною кашею та духовий оркестр, який виконував мелодії воєнних років. Був показаний фільм про ініційовану ЕАЕК до ювілею Перемоги акції "Сад Світу", в рамках якої входять в Конгрес національні єврейські громади висаджують символічне Дерево Миру в пам'ять про героїв опору, солдатах-визволителів і Праведником світу. До 9 травня дерева були висаджені в Україні, Росії, Азербайджані, Вірменії, Казахстані. Крім того, на кошти ЕАЕК в ієрусалимських пагорбах висаджено 25 дерев - за кількістю країн, громади яких входять до Конгресу.

Президент Конгресу Олександр Машкевич подякував ветеранам за жертви, принесені на вівтар Перемоги. "Незважаючи на те, що нацизм був розтрощений 65 років тому, погрози на адресу євреїв і єврейської держави звучать знову. Єврей може жити поза Ізраїлем, але не може жити без Ізраїлю. І як Ізраїль є захисником євреїв, де б вони не знаходилися, так і єврейська діаспора робить все можливе для захисту єврейської держави. Саме в Ізраїлі проходить сьогодні передова боротьби з новим злом, яке загрожує людству. У боротьбі зі світовою терором гинуть наші брати і сестри. Їхні імена поповнюють мартиролог полеглих у боротьбі з чумою XXI століття ", - зазначив пан Машкевич.

Він надав слово Мірьям Перець, матері двох загиблих у боротьбі з терористами ізраїльських солдатів. "Мої сини не прагнули до війни, але коли потрібно було захистити свій народ, вони не вагалися, - сказала вона. - У кожному поколінні є свої герої і полеглі. Так було 65 років тому. Так і мій народ повстав з попелу і відбудував чудову країну ".

Президент Ізраїлю в своєму виступі підкреслив, що єврейська держава переживає нині справжній культурний ренесанс, і присутність євреїв з колишнього Радянського Союзу в культурі й економіці країни величезні: "Нещодавно мені випала честь вручати відзнаки 120 найбільш відзначилися солдатам Армії оборони Ізраїлю. Коли почали оголошувати їхні імена я спочатку не міг зрозуміти, де я знаходжуся - Володимир, Олександр ... Це ваші діти й онуки, це наше спільне майбутнє ".

Зараз ви читаєте новину «Євреї світу вшанували пам'ять героїв Другої світової ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі