пʼятниця, 01 вересня 2023 22:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Екстрадиція ухилянтів" – чи зможе влада реалізувати ці плани

"Екстрадиція ухилянтів" – чи зможе влада реалізувати ці плани
Влада готує покарання для ухилянтів, що втекли за кордон. Фото: "Волинські новини"

Військовозобов'язаних українців, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому, заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Так влада вирішила реагувати на численні скандали.

Однак на практиці реалізувати подібне може бути складно. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Тарас Загородній.

"Поки що незрозумілий механізм, як це відбуватиметься. Тому що невідомо, коли перевірки закінчаться. По-друге, як вони будуть проводитися. Далі – на якій підставі вимагати екстрадиції. Це означає, що проти всіх треба порушувати кримінальні справи. На підставі чого? Якщо у людей на руках є довідки, які виписані комісіями, вони скажуть: "Нам же виписали, я виїхав за кордон. Які претензії?". Не зрозуміло взагалі, як можна було би урегулювання це питання. Бо теоретичне правопорушення тут – це лікарі, які виписували це. І хтось має проводити експертизи по кожній довідці. А люди, що отримали ці довідки, не вважаються правопорушниками", – наголосив Загородній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данілов розповів, чи мобілізуватимуть в Україні обмежено придатних до служби

Тому що в цьому випадку треба довести факт хабарів, пояснив політолог.

"Це означає, що по кожній справі лікар має розповісти, що він робив. Не бачу, як це збираються робити. Ми бачимо, що ця тема сильно турбує українців. Влада намагається реагувати таким чином. Але як ці заяви реально втілити – це питання", – уточнив Загородній.

Українці, які давали хабаря і підробляли документи для ухилення від мобілізації, будуть нести відповідальність згідно з законами.

Ухилянтів, які встигли виїхати за кордон, будуть силоміць повертати в Україну. Про це розповів народний депутат Давид Арахамія.

Зараз ви читаєте новину «"Екстрадиція ухилянтів" – чи зможе влада реалізувати ці плани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі