неділя, 08 вересня 2024 05:50

Друга Пречиста: що важливо пам'ятати про день Різдва Пресвятої Богородиці

Друга Пречиста: що важливо пам'ятати про день Різдва Пресвятої Богородиці
Якщо на Різдво Богородиці погода буде сонячною, то й осінь буде теплою та ясною, без дощів Фото: pinterest

8 вересня віряни вшановують Різдво Пресвятої Богородиці.

Цього року дата свята змінилася через перехід на новий церковний календар.

Наші предки у давні часи на свято заготовляли калину. Вважалося, що "як вип'єш калину на Пречисту, весь рік будеш чистий".

Також до Другої Пречистої потрібно було зібрати весь врожай.

На свято жінки мали подавати милостиню. В народі вірили, що за це Богородиця подарує достаток до хати.

З цього дня хлопці починали засилати сватів до дівчат.

Господині на Другу Пречисту традиційно пекли пироги у вигляді літер Р та П. Також гостей частували супом з риби та грибів, пирогами з рибою та грибами.

Також існувала традиція прикрашати ікони Богородиці калиною та квітами, ставити свічки перед іконою Божої матері у церкві.

Бездітні у свято зверталися до Богородиці з молитвою. Вважалося, що їхнє бажання мати дітей обов'язково здійсниться.

Молитви на Різдво Пресвятої Богородиці

Царице моя Преблагая, Надіє моя Богородице! Заступнице сиріт і подорожніх Пристановище! Скорботних Радосте, ображених Покровительнице. Бачачи мою біду, бачачи мою скорботу, поможи мені як немічному, покермуй мною як подорожнім. Образу мою знаючи, розріши її, як бажаєш.

Бо не маю іншої помочі, окрім Тебе, ані іншої заступниці, ані благої утішительниці, лише Тебе, о, Богомати, що збереже й покриє мене по віки віків. Амінь.

***

О, Всемилосердна, Добра і Щира Захиснице наша, Пані Богородице, що пізнала щастя Материнства, в якому хвилювання, надії, тривоги і страждання всіх матерів земних приняла, не залиш молитвами Твоїми припадаючих до святої і чудотворної ікони Твоєї раб цих (імена) і випроси у Сина Свого, і всіх Бога безплодства закінчення, в пологах допомога і благочаддя, немовлям же їх надійний покрив і захист.

Зглянься, Пречиста Мати, на рабів Твоїх цих, союзом подружнім сполучених, благаючих допомоги Твоєї, нехай буде на них милість Твоя, нехай будуть плідні і побачать сини синів своїх аж до третього й четвертого роду, і до бажаної старості доживуть і ввійдуть у Царство Небесне Твого Сина і Господа нашого Ісуса Христа, Якому належить всяка слава, честь і поклоніння з Отцем і Святим Духом на віки. Амінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воздвиження Хреста Господнього: що дозволено робити і головні прикмети дня

Що заборонено в цей день

Різдво Пресвятої Богородиці, як інші релігійні свята, передбачає дотримання певних норм. Бажано дотримуватися посту, тому тваринну їжу краще не споживати в цей день.

Традиційно важливо не сваритися, не з'ясовувати стосунки, не робити комусь шкоду. Будь-яке зло повернеться вдвічі більшим, тому треба думати про хороше та позитивне.

Не можна працювати в цей день, займатися важкою фізичною працею. Наприклад, прибирати, рубати дрова, лагодити речі.

Прикмети Другої Пречистої

Якщо на Різдво Богородиці погода буде сонячною, то й осінь буде теплою та ясною, без дощів. Якщо небо буде хмурим, то й холоди прийдуть з дощами.

Якщо дівчина вмиється на схід сонця, її обов'язково посватають цього року.

Щоб уникнути "злих очей", наклепів і хвороб, на Різдво Пресвятої Богородиці слід спалити старий одяг та взуття.

"Прийшла Перша Пречиста - одягла природа намисто, прийшла Друга Пречиста - взяла комара нечиста, прийшла Третя Пречиста - стала діброва безлистою".

"Прийшла Пречиста - на дереві чисто, а прийде Покрова - на дереві голо".

"Прийшла Пречиста - принесла сватів нечиста".

У перший місяць осені є кілька важливих - Різдво Пресвятої Богородиці і Воздвиження Чесного та Животворящого Хреста. Також у вересні вшановуємо святу мученицю Софію та її дочок: Віру, Надію і Любов, святого апостола і євангеліста Івана Богослова.

Збережіть перелік свят на увесь вересень, щоб був під рукою. Публікуємо церковний календар на вересень за новим календарем.

Зараз ви читаєте новину «Друга Пречиста: що важливо пам'ятати про день Різдва Пресвятої Богородиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі