понеділок, 11 квітня 2022 06:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Довести вину рашистських убивць і ґвалтівників буде нескладно - міністр юстиції

Довести вину рашистських убивць і ґвалтівників буде нескладно - міністр юстиції
РФ, безумовно, не видаватиме своїх воєнних злочинців Фото: Українська правда

Кожного російського військовослужбовця за скоєні на території України злочини переслідуватиме закон.

Правоохоронні органи збирають доказову базу для цього, повідормив міністр юстиції Денис Малюська в ефірі телемарафону єдиних новин.

"Збираємо доказову базу, щоб переслідувати кожного окремого військовослужбовця РФ за те, що він учиняв, і тих, хто віддавав їм відповідні накази. Специфіка кримінального провадження в тому, що потрібно детально досліджувати дії та умисел кожного й на підставі цього притягати їх до кримінальної відповідальності. Це вкрай складно", - сказав Малюська.

Довести вину того, хто вбивав дітей і ґвалтував жінок, не сильно складно. Вони не надто ховалися, бо були впевнені, що їм нічого не буде, впевнені в перемозі. І не йшлося про те, щоб вони ховали відбитки пальців, за словами міністра.

"Тому щодо виконавців все не так уже й складно. Складніше з їхніми керівниками - які накази віддавали, як формулювали. Це питання, яке потрібно досліджувати, щоб притягувати до відповідальності безпосередніх командирів. Тут складніше набагато. Тут потрібні складніші докази, зокрема й, можливо, радіоперехоплення, документи. Можливо, свідчення виконавців, які рано чи пізно потраплять до рук правосуддя. Це складніше", - сказав міністр.

РФ, безумовно, не видаватиме своїх воєнних злочинців.

"Притягнення до відповідальності в сенсі вироків можливе без їхньої участі, заочно. А реальне відбуття покарання - для цього їх треба впіймати", - констатував Малюська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулі з тіл поранених українців стануть доказом у судах проти окупантів

"Опцій, як затримати виконавців, організаторів і загалом найвище керівництво РФ - багато, але така особа має виїхати за кордон", - додав Малюська.

У зв'язку з повномасштабною збройною агресією Росії в Україні 42 країни звернулися до Міжнародного суду в Гаазі. Причиною стали воєнні злочини окупантів. Збирають докази злочинів російських окупантів у Бучі під Києвом експерти з усієї держави. Водночас кількість воєнних злочинів загарбників в Україні - божевільна, є складнощі з ресурсами для повного збирання. Зараз збирають базу для переслідування кожного російського військового окремо за скоєне й за відповідні накази. Необхідно дослідити детально намір кожного й на підставі цього притягувати до кримінальної відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «Довести вину рашистських убивць і ґвалтівників буде нескладно - міністр юстиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі