четвер, 27 серпня 2020 20:23

Дипломат розповів, на який компроміс з Росією можемо піти

Дипломат розповів, на який компроміс з Росією можемо піти
Володимир Василенко: Вимагати звільнення своїх територій – природне та суверенне право України. Фото: Тарас Подолян

У жодному разі не можемо погодитись на компроміс з РФ щодо надання Донбасу особливого статусу. Це наша внутрішня справа.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить дипломат Володимир Василенко.

"Україна - суверенна держава, яка сама визначає конституційний лад і державний устрій на своїй території.
Росія вимагає цього статусу, керуючись неправомірними вимогами. Причиною агресії стало начебто порушення прав російськомовного населення та етнічних росіян в Україні. У міжнародному праві відсутня така категорія як "російськомовне населення", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо вимагати повного виведення російської армії, а не здавати свої позиції" - дипломат

За його словами, Резолюція Генеральної асамблеї ООН 1974 року про визначення агресії встановлює, що держава не може першою застосувати свої збройні сили за жодних умов.

"Будь-яке спірне питання або міжнародний конфлікт необхідно спершу вирішувати тільки дипломатичним шляхом. Росія ніколи не ініціювала жодних офіційних перемовин з питання статусу ні російськомовного населення, ні етнічних росіян.
Вимагати звільнення своїх територій – природне та суверенне право України. Компромісом може бути лише зменшення відшкодування Росією збитків, яких зазнала Україна внаслідок російської агресії", - додає дипломат.

Повне інтерв'ю з Володимиром Василенком читайте у журналі "Країна" від 27 серпня.

У рамках робочої групи з безпеки Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) були досягнуті домовленості про 20 ділянок розмінування в межах оновленого плану, передбаченого комюніке Паризького саміту "Нормандське четвірки" від 9 грудня 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Дипломат розповів, на який компроміс з Росією можемо піти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі