четвер, 13 жовтня 2022 11:57

День захисників і захисниць України ‒ дата й історія свята

День захисників і захисниць України ‒ дата й історія свята
14 жовтня відзначають День захисників і захисниць України. Фото: v-variant.com.ua

День захисників і захисниць України відзначають 14 жовтня у день християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці.

Цей день для свята обрали невипадково. Адже українці здавна славили Богородицю як покровительку війська, повідомляє Gazeta.ua.

В Україні 14 жовтня вважалося Днем козацтва. А з 2014 року президентським указом цього дня встановлене державне свято ‒ День захисника України. Тоді ж в Україні перестали відзначати День захисника Вітчизни 23 лютого, знаний за часів СРСР як День радянської армії і Військово-морського флоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покрова Пресвятої Богородиці: що важливо зробити на свято

В указі тодішнього президента Петра Порошенка йшлося, що державне свято встановлюється для "вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві й на підтримку ініціативи громадськості".

14 липня 2021-го Верховна Рада відкоригувала назву свята. Тепер це День захисників і захисниць України.

Традиційно саме на Покрову в козацькій Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана, визначали, як козацтву жити далі. А в ХХ ст. традиції боротьби за державність України наслідували вояки армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії. Саме свято Покрови обрали офіційним днем створення УПА.

На державному рівні свято захисників започатковували в часи боротьби за незалежність і територіальну цілісність України на Донбасі. На передовій українські бійці щоденно демонстрували еталонну мужність і героїзм. А нині, під час повномасштабної війни з російськими загарбниками, українські захисники й захисниці дивують світ стійкістю і незламністю.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці християни східного обряду відзначають у жовтні. Належить воно до неперехідних. Тому щороку відзначається 14 жовтня. Цьогоріч це п'ятниця. Але в Україні Покрова збігається з ще кількома пам'ятними днями.

Цьогоріч 14 жовтня буде робочим днем. Торік на День захисників і захисниць України й Покрову Пресвятої Богородиці був вихідний.

Зараз ви читаєте новину «День захисників і захисниць України ‒ дата й історія свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі