середа, 12 жовтня 2022 05:30

Коли відзначають Покрову – свято християнське й народне

Коли відзначають Покрову – свято християнське й народне
Покрову християни східного обряду відзначають 14 жовтня. Фото: pon.org.ua

Свято Покрови Пресвятої Богородиці християни східного обряду відзначають у жовтні.

Належить воно до неперехідних. Тому щороку відзначається 14 жовтня. Цьогоріч це п'ятниця. Але в Україні Покрова збігається зі ще кількома пам'ятними днями, передає Gazeta.ua.

За церковними переказами, у Х ст. Константинополь опинився в оточенні ворогів. Мешканці міста почали молитися Пресвятій Богородиці. Після цього Діва Марія в оточенні ангелів, апостолів і пророків з'явилася біля храму. Вона накрила храм і людей своїм омофором. Тоді вороги відійшли й місто було врятоване. На знак вшанування Богородиці тоді й почали святкувати Покрову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні під час війни: скільки українці відпочиватимуть в жовтні

В Україні, за переказами, саме на Покрову запорізькі козаки вирушали на зимівлю по своїх хуторах і зимівниках. На Січі залишалася тільки стала залога. Тому це свято особливо шанувало козацтво. А нині 14 жовтня відзначають ще й День українського козацтва.

Українська повстанська армія також обрала свято Покрови як свій день. Офіційною датою створення УПА вважається 14 жовтня. Хоча це був процес не одного дня. З 2014 року на державному рівні 14 жовтня відзначають також День захисників і захисниць України.

У народі свято Покрови символізує також підготування до зими. Цього дня земля покривається опалим листям, готуючись до холодів. Традиційно до Покрови господарі намагалися зібрати весь урожай і посіяти озимі.

Цьогоріч 14 жовтня буде робочим днем. Торік на День захисників і захисниць України й Покрову Пресвятої Богородиці був вихідний.

Цьогоріч у жовтні середня місячна температура в Україні буде в межах +5...11°С. Це близько до кліматичної норми.

Зараз ви читаєте новину «Коли відзначають Покрову – свято християнське й народне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі