понеділок, 11 грудня 2023 11:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи готова Росія до серйозних переговорів - в ISW дали оцінку

Чи готова Росія до серйозних переговорів - в ISW дали оцінку
За словами аналітиків, Росія поки не готова вести переговори з Україною. Фото: ukrinform.ua

Російське керівництво поки не має наміру проводити серйозні переговори з Україною у атмосфері доброї волі.

Про це, зокрема, свідчать нещодавні коментарі речниці російського МЗС Марії Захарової, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Так, в інтерв'ю AFP Захарова підкреслила, що максималістські цілі Росії в Україні не змінилися, повторивши вимогу Кремля про повну політичну капітуляцію України та прийняття Києвом військових і територіальних вимог РФ. Аналітики ISW наголосили, що це не свідчить про готовність до серйозних переговорів.

Захарова також заявила, що "всеосяжне, стійке і справедливе вирішення питання" в Україні може відбутися лише в тому випадку, якщо Захід припинить "накачувати Збройні сили України зброєю" і якщо Україна здасть заявлені Росією українські території.

Вона повторила стару заяву Кремля про те, що Росія вторглася в Україну для "демілітаризації", "денацифікації" та "забезпечення прав російськомовних громадян" в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США сказали, коли можливі переговори України з РФ

На думку аналітиків, такі коментарі Захарової чітко підкреслюють той факт, що початкові цілі повномасштабного вторгнення Росії в Україну, викладені президентом РФ Володимиром Путіним, не змінилися. Він не має наміру припиняти війну.

"ІSW продовжує оцінювати, що Росія не має наміру вести серйозні переговори з Україною в дусі доброї волі, і що переговори на російських умовах рівнозначні повній капітуляції України і Заходу", - йдеться у публікації ІSW.

За словами аналітиків, вимога Захарової, щоб Україна вивела свої війська з "російської території" як необхідна передумова для врегулювання війни, свідчить про те, що максималістські цілі Росії включають контроль над усіма чотирма областями, частини яких вона незаконно анексувала. Йдеться про частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Аналітики ISW вважають, що заклики до капітуляції України за нинішніх обставин, коли Росія контролює українську територію аж до нинішньої лінії фронту, є неприйнятними з точки зору життєво важливих інтересів національної безпеки України та Заходу.

"Вимога Росії про ще більшу здачу утримуваної Україною території, яку російські війська, ймовірно, зможуть завоювати лише ціною величезної додаткової крові, ресурсів і часу, якщо взагалі зможуть це зробити, вказує на те, що цілі Росії виходять далеко за рамки утримання території, яку російські війська вже захопили", - зазначають в ISW.

Аналітики додають, що російські війська продовжують проводити наступальні операції на сході Харківської області, про анексію якої Росія не заявляла. Це свідчить про те, що територіальні цілі Росії можуть бути ще більш експансивними, ніж ті, які виклала Захарова.

Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив на важливості продовження підтримки України, щоб Росія зазнала поразки у своїй агресії.

Адже якщо Конгрес не схвалить допомогу Україні, це дозволить російському диктатору Володимиру Путіну безкарно продовжувати свої агресивні плани. Про це Блінкен заявив на заході, організованому вашингтонською некомерційною організацією "Коаліція глобального лідерства США"

Зараз ви читаєте новину «Чи готова Росія до серйозних переговорів - в ISW дали оцінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі