четвер, 16 грудня 2021 07:28

Церковне свято 16 грудня. Єпископ більше 13 років мовчав

16 грудня православна церква згадує преподобного Іоана Мовчальника. Він прожив дев'ять років у пустелі.

Народився у 454 році в Туреччині у родині воєначальника. Із дитинства почав вчити Святе Письмо і молитися Богові. Після смерті своїх батьків увесь спадок роздав біднякам та нужденним. Дещо віддав на розбудову храмів.

Автор: politeka.net
  Іоан Мовчальник мав дар зцілення
Іоан Мовчальник мав дар зцілення

Згодом пішов служити в монастир. Там провів близько 10 років, поки його не призначили єпископом Колонійскої церкви.

Уряд почав втручатися у справи церкви, що непокоїло Іоана. Тому він вирішив покинути високий пост і вирушає в Єрусалим на службу в лавру Сави Освяченого.

Там святий прийняв обітницю мовчання і усамітнився в келії на чотири роки. Згодом подався одинаком жити в пустелю, де пробув близько дев'яти років. За подвиги Бог наділив його даром зцілення молитвами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жили франкомовні канадці у середині століття - добірка фото

Ігумен Сава зміг вмовити Іоана повернутися в обитель, де він прожив ще 66 років. Увесь цей час допомагав хворим людям. Помер Мовчальник у 104 роки.

Також сьогодні шанують святого пророка Софонія. Ще у маленькому віці він почав вести праведне життя та слідувати християнським правилам.

За переказами, часто розмовляв із Господом та розумів його одкровення. У дорослому віці побачив видіння про розорення Єрусалиму та примусове розсіювання юдеїв по світу.

Ще за 600 років до народження Ісуса Христа пророкував Страшний суд і кінець світу. Софонія почав закликати людей повернутися до Бога, щоб врятуватися від страшної долі.

День Ангела сьогодні відзначають Андрій, Георгій, Іван, Микола та Федір. Людина отримує небесного Ангела-хранителя у день хрещення. Дитину називають в його честь. На іменини треба відвідати храм, а святкування проводити в затишній сімейній атмосфері. Разом із сім'єю сьогодні варто помолитися в церкві.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 16 грудня. Єпископ більше 13 років мовчав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі