понеділок, 19 лютого 2024 09:17

Чехія підрахувала витрати на українських біженців

Чехія підрахувала витрати на українських біженців
За словами міністрів, біженці повертають ці пільги та допомогу у вигляді податків зі своїх заробітків. Фото: pixabay.com

Біженцям з України, які приїхали до Чехії з початку повномаштабної війни, видали гуманітарну допомогу на суму близько $710 млн.

Станом на початок лютого в Чехії перебуває приблизно 383 тис. українських біженців, зазначають чеські МВС та Мінпраці, передає Idnes.

"Сотні тисяч українських біженців, які отримали в Чехії протягом двох останніх років візи захисту, також отримали у вигляді гуманітарної допомоги загалом 16,33 млрд чеських крон" - пише видання із посиланням на дані відомств.

Новоприбулі повертають ці пільги та допомогу у вигляді податків зі своїх заробітків, свідчать заяви міністра праці Маріана Юречки та міністра внутрішніх справ Віта Ракушана.

"На початок минулого тижня в Чехії перебували приблизно 383 тис. біженців з України з візами тимчасового захисту. Три чверті з них - діти, жінки та люди похилого віку. Дітей та молоді віком до 18 років - 98 тис., жінок від 18 до 65 років - 170,2 тис., старше 65 років - 15,5 тис. Середня загальна сума підтримки для українців становила трохи більше 9 тис крон, або $381", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд Норвегії вдруге скорочує допомогу біженцям з України

Більшість українських біженців у Чехії мають роботу та самостійно оплачують свої витрати на проживання. Водночас біженці часто стикаються з поганими умовами праці та низькими доходами. Посада в Чехії для більшості з них нижча за рівень кваліфікації в Україні. Найбільшою перешкодою для пошуку кращої роботи є незнання чеської мови.

У серпні 2022 року 80% біженців заробляли не більше 150 крон на годину (близько 240 грн - Gazeta.ua), а в червні 2023 року вже 67% мали погодинну зарплату до 150 крон.

"Переважна більшість біженців продовжує займати робочі місця з нижчою кваліфікацією, ніж в Україні. 60% опитаних у Чехії в листопаді минулого року працювали нижче за свою кваліфікацію, як і в серпні 2022 року", - йдеться у дослідженні PAQ Research.

Торік у жовтні Європейський Союз продовжив термін дії механізму тимчасового захисту для українських біженців до 4 березня 2025 року.

Влада Ірландії вирішила з 2024 року скоротити допомогу для нових біженців з України.

Зараз ви читаєте новину «Чехія підрахувала витрати на українських біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі