середа, 09 березня 2022 17:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Будемо притягати депутатів, міністрів і пропагандистів РФ до відповідальності - Венедіктова

Будемо притягати депутатів, міністрів і пропагандистів РФ до відповідальності - Венедіктова
Ірина Венедіктова розповіла про діяльність міжнародних судів у справі позову України проти Росії. Фото: скріншот з відео

Аналогу такої війни, яку розпочала Російська Федерація проти України, немає.

Зараз проводять консультації з експертами, які організовували трибунал і брали у них участь. Вони кажуть, що такого ще не було. Україна має унікальний у поганому сенсі досвід, зазначила генпрокурорка Ірина Венедіктова під час пресконференції сьогодні, 9 березня. Про це передає Gazeta.ua.

"Генеральні прокурори інших країн професійно та по-людяному нас підтримують. Підстава для відкриття кримінальних впроваджень різні. Наявність переселенців - одна з можливих. Україна має унікальний у поганому сенсі досвід такої війни. Але з іншого боку, мабуть, це завдання нашої нації. Мені соромно це казати, але міжнародне право не працює", - сказала вона.

Венедіктова зазначила, що в Гаазі є два суди, які займаються справою позову України проти Росії.

"Суд ООН, який ми дивимося з понеділка, і МКС (Міжнародний кримінальний суд. - Gazeta.ua). Україна не є країною-учасницею Римського статуту. А це засада, на якій стоїть МКС. Але тим не менш 39 країн за нас це зробили - вони звернулися до МКС. Зараз тільки розпочалося розслідування. Офіс генерального прокурора України співпрацює з офісом прокурора МКС дуже давно. Ми ще по результатам подій 2014 року зробили понад 20 тисяч заяв туди. І в нас відпрацьований механізм співпраці", - підкреслила генпрокурорка.

Росія та Україна не є країнами-учасницями Римського статуту, наголосила вона.

"Тому ці злочини агресії не зможе МКС розглянути, а для нас це найголовніше. Ось тому стоїть питання про створення можливого спеціального трибуналу", - додала.

Різниця між судом ООН і МКС полягає в тому, що ООН - це між державами, а МКС - щодо фізичних осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд ООН пообіцяв ухвалити рішення про геноцид українців "якнайшвидше"

"Наскільки швидко буде рішення - складно зараз говорити, бо це буде упередженість. Швидко не буде.Але ми робитимемо все, щоб притягнути конкретних фізичних осіб до відповідальності. У нас зараз є дві магістральні справи. Уже є сотні таких, які відбуваються по факту вбивста, поранень, руйнування цивільних інфраструктур тощо", - сказала Венедіктова.

В одній із магістральних справ щодо агресії РФ - 40 підозрюваних і чотири відомих пропагандиста.

"Ми будемо притягати до тисячі таких людей - депутатів, міністрів, керівників всіх органів, які брали участь. Усі понесуть відповідальність, їх буде дуже багато. До цієї справи відносять і тих, хто активно агітували за війну, які розпалювали воронжечу, які тим самим посягали на територіальну цілісність України. У нас таких зараз чотири - Басков, Газманов, Канделакі і Міхалков. Зараз працюємо над наступним", - повідомила генпрокурорка.

Друга магістральна стосується справи проти Республіки Білорусі.

"Бо ви пам'ятаєте перші дні війни. Були певні факти, які дали нам підстави розпочати впровадження", - додала Венедіктова.

Україна підтримує ініціативу створити міжнародний процес над РФ на зразок Нюрнберзького трибуналу за дії її армії під час агресивної війни проти України. Російські терористи продовжують чинити злочини цивільному населенню, обстрілювати житлові квартали, АЕС, руйнувати критичну інфраструктуру.

У Міжнародному суді в Гаазі 7 березня розпочалося слухання за позовом України проти Росії. Представники Москви на засідання не з'явилися. Голова суду, американська суддя Джоан Е. Донох'ю, заявила, що Росія повідомила трибуналу, що не має наміру брати участь в усному судовому засіданні, яке має тривати два дні.

Зараз ви читаєте новину «Будемо притягати депутатів, міністрів і пропагандистів РФ до відповідальності - Венедіктова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі