пʼятниця, 10 квітня 2009 12:49

Викрили найбільшу терористичну змову в історії Британії

Викрили найбільшу терористичну змову в історії Британії
Поліція стверджує, що запобігла найбільшому теракту в історії країни, в результаті якого могло загинути більше людей, ніж під час вибухів у лондонській підземці, коли загинули 52 особи.

Після арешту 12 терористів на північному сході Англії поліція шукає підпільну фабрику з виготовлення вибухівки і бомб, яка повинна була забезпечити терористів необхідними матеріалами для здійснення теракту.

Основною метою терористів був Манчестер. Агенти MI5 вели стеження і прослуховували розмови терористів в той час, як ті вели розвідку біля великих торгових центрів - Траффорд і Арндейл, а також на площі святої Анни.

Прем"єр-міністр Браун заявив, що змова була дуже масштабною, а змовники пов"язані з Пакистаном: "Це важливий момент, і я говоритиму про це з президентом Пакистану Зардарі".

11 з 12 заарештованих - пакистанці, які приїхали до Британії по студентських візах.

Студентські візи є справжнім жахом для британських спецслужб. У Британії за ними зараз перебуває 330 тисяч, з них 10 тисяч - пакистанці.

Терористи обрали Великдень як одне з найбільш важливих свят християнства. Крім того, передпасхальні вихідні є традиційним періодом масового шопінгу.

Daily Telegraph повідомляє, що підозрювані навчалися в релігійних школах і таборах бойовиків на території Пакистану. Поліція підозрює, що їм вдалося контрабандою провести на територію Британії устаткування для виробництва вибухівки.

Двоє підозрюваних працювали як охоронці в одному з торгових центрів.У своїй діяльності терористи керувалися інструкціями, які отримували від лідерів "Аль-Каїди" з території Пакистану.

Поліція також нагадує про погрози лідера пакистанського "Талібану" Байтуллаха Мехсуда, який пообіцяв влаштувати теракти на Заході. Один із заарештованих приїхав з провінції Південний Вазірістан, яка є базою дій Мехсуда, повідомляє The Telegraph.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Викрили найбільшу терористичну змову в історії Британії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі