четвер, 22 червня 2023 10:05

Біженці з України масово втрачають статус у Польщі. Назвали причини

Біженці з України масово втрачають статус у Польщі. Назвали причини
Українські біженці в Польщі скаржаться на втрату статусу. Фото: apnews.com

У Польщі українці дедалі частіше безпідставно втрачають статус UKR. При цьому більшість людей дізнаються про втрату статусу випадково.

Офіс польського омбудсмена вже вдруге звернувся до уповноваженого уряду з питань біженців з України Павла Шефернакера через масові випадки, коли біженці втрачають статус UKR та привілеї, які він дає, виїжджаючи з країни на менше, ніж 30 днів. Про це повідомляє Yavp.pl.

Українські громадяни масово скаржаться до Офісу омбудсмена на безпідставну втрату статусу UKR. За словами біженців, після перетину кордону вони поверталися до Польщі з України протягом 30 днів, але все одно втрачали право на безкоштовну медицину та соцвиплати.

Непоодинокими є також випадки, коли статус UKR анулювали, незважаючи на те, що людина постійно перебувала в Польщі. Більшість громадян України дізнаються про втрату привілейованого статусу випадково, наприклад, коли їм припиняють виплату щомісячних допомог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Латвія ухвалила рішення щодо українських біженців

Перше звернення до уповноваженого уряду Польщі з питань біженців з України Павла Шефернакера в офісі омбудсмена направили ще в березні. Тоді в ньому вказали основні причини, чому біженці з України втрачають статус UKR.

Перша з них полягає в тому, що прикордонна служба реєструє дату виїзду громадян України з Польщі, а дату повернення ‒ ні. Ще одна причина ‒ це поновлене надання статусу UKR, коли потрібно просто відновлювати наданий раніше статус. У результаті людина знову отримує статус UKR, але вже на дату подачі заяви, і в цьому випадку вона не отримує соцдопомог за період, коли статус UKR не діяв, хоч це і було помилково.

На своє березневе звернення офіс Уповноваженого з прав людини в Польщі так і не отримав відповіді, відтак підготував й направив повторне.

Для українців, які були змушені виїхати за кордон через повномасштабне вторгнення Російської Федерації, створили корисну інтерактивну карту.

Тепер біженці зможуть дізнатися актуальні правила в'їзду та перебування у різних країнах, повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Зараз ви читаєте новину «Біженці з України масово втрачають статус у Польщі. Назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі