пʼятниця, 17 травня 2019 18:25

"Більша частина країн-членів ПАРЄ схильна піти на компроміс з Росією" - Сушко

"Більша частина країн-членів ПАРЄ схильна піти на компроміс з Росією" - Сушко
Олександр Сушко: Про автоматичне зняття санкцій з Росії не йдеться Фото: Несторівська група

39 міністрів закордонних справ країн-членів Ради Європи на засіданні у Гельсінки ухвалили рішення, що відкриває шлях для повернення Росії в ПАРЄ за надзвичайною процедурою.

При цьому у самому документі немає згадки "Росії". В ньому стверджують, що всі держави-члени повинні мати право на рівних умовах брати участь у Комітеті міністрів і в Парламентській асамблеї, двох статутних органах Ради Європи.

"Про автоматичне зняття санкцій з Росії не йдеться. Але це можливо в перспективі, якщо буде прийнята ще низка рішень на Парламенський асамблеї. За задумом це мають зробити в червні. Бо саме на цій сесії обиратимуть нове керівництво ПАРЄ і суддів Європейського суду з прав людини. Росія погрожує не визнавати ці інституції, якщо вибори пройдуть без них. Тоді російські громадяни втратять можливість знаходити захист в цьому суді. Остаточної ясності поки нема. Зміни запроваджують додаткову процедуру, але не скасовують попередні. Ключовим стане голосування в ПАРЄ. Зараз формується пропозиція, яка може влаштувати більшу кількість депутатів. Минулого разу теж готувалися серйозні рішення по скасуванню санкцій, але вони не знаходили підтримки в сесійному залі ПАРЄ", - каже виконавчий директор міжнародного фонду "Відродження" Олександр Сушко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада Європи схвалила рішення про шлях зняття санкцій з Росії

Делегації всіх держав-членів зможуть взяти участь у наступній червневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Розроблять додаткову процедуру покарання держав-порушниць.

"Росіяни хочуть відновити повноваження, щоб використовувати ПАРЄ, як засіб свого політичного тиску на Європу та Україну. Їм потрібна ця дипломатична перемога. Питання про зняття санкцій вперше поставили ще у 2016 році. Вони весь час борються. Шантажували Раду Європи, що вони повністю вийдуть з цієї організації, і їхні громадяни втратять можливість захищати себе через Європейський суд. На багатьох це подіяло. Мовляв це погіршить ситуацію для росіян. Тому більша частина парламентарів і країн-членів схильна піти на компроміс з Росією", - каже Олександр Сушко.

Рада Європи прийняла декларацію про відновлення прав російської делегації, які були припинені у зв'язку з анексією Криму в 2014 році.

Зараз ви читаєте новину «"Більша частина країн-членів ПАРЄ схильна піти на компроміс з Росією" - Сушко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі