понеділок, 24 грудня 2007 13:23

Білоруська опозиція збере всіх репресованих в одну базу

 Перший варіант бази даних репресованих за останнє десятиліття опозиціонерів з"явиться у  Білорусі навесні наступного року. Про це повідомив колишній адвокат екс-кандидата в президенти республіки Олександра Козуліна, який також зараз ув"язнений, Ігор Ринкевіч. Ринкевич є координатором оргкомітету громадської  комісії з реабілітації жертв політичних репресій, створеної за рішенням Конгресу демократичних сил у травні 2007 року.

За словами Ринкевича, якщо спочатку у базу даних планувалося внести імена близько тисячі осіб, то тепер йдеться про п"ять тисяч. У неї, зокрема, потраплять імена тих, хто, як вважають представники опозиції, за свої політичні переконання притягалися до адміністративної і кримінальної відповідальності, звільнені з роботи або відраховані з навчальних закладів.

На думку ініціаторів створення бази, люди,  що потрапили в неї,  зможуть добитися реабілітації і навіть претендувати на отримання компенсації за моральну шкоду. Тепер же оргкомітет має намір об"єднати для складання списку репресованих всі правозахисні організації республіки.

"Треба об"єднувати всю цю інформацію. Щоб герої нашого демократичного руху і антигерої – ці службові особи – були відомі історії", - пояснив Ринкевич. Він також повідомив, що чиновників, які брали участь у  репресіях проти опозиціонерів, укладачі бази даних планують заносити в так звану "сіру книгу", передає Тelegraf.by.

Зараз ви читаєте новину «Білоруська опозиція збере всіх репресованих в одну базу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі