пʼятниця, 05 лютого 2010 14:01

Балкани перелякались через "шпигунську" російську базу

Балкани перелякались через "шпигунську" російську базу

Росія збирається відкрити в Сербії поблизу косовської кордону свою військову базу – першу в Європі з моменту припинення дії Варшавського договору в 1991 році.

На Балканах цей факт вважають "змовою", стверджуючи, що база буде добре замаскована і стане відповіддю Москви на розширення НАТО в регіоні, пише The Economist.

Російська база стала предметом обговорень з жовтня минулого року, коли Белград відвідав президент РФ Дмитро Медведєв. Тоді було оголошено про створення спільного координаційної-логістичного центру в місті Ніш, рівновіддаленим від Косова і Болгарії (до них від Ніша приблизно 100 км). Будівництво центру має розпочатися цього року на території місцевого аеропорту.

В якості російського партнера виступає Міністерство з надзвичайних ситуацій. Згідно з домовленостями, його авіація буде використовувати базу як опорний пункт під час природних катастроф.

Однак балканські сусіди Сербії звертають увагу на інше. Вони вказують, що МНС є по суті напіввійськовим формуванням, яке за необхідності підтримує російських силовиків і спецслужби. До того ж воно брало участь не тільки в боротьбі з природною стихією в регіоні: зокрема, його співробітники після війни розчищали в Сербії мінні поля.

На цій підставі почали стверджувати, що Ніш перетвориться мало не в шпигунську базу, а при необхідності швидко переорієнтується на військові потреби. Особливу увагу вони звертають на те, що через це містечко пройде гілка відомого трубопроводу "Південний потік", по якому російський газ планується постачати в Європу в обхід України.

Глава сектору з боротьби з надзвичайними ситуаціями МВС Сербії Предраг Марич категорично відкидає домисли про те, нібито Росія хоче "хитрістю" домогтися відкриття в країні своєї військової бази. У лютому в Белграді пройде конференція, присвячена роботі майбутнього координаційного центру, і на неї запрошені не менше 11 країн, підкреслює він.

The Economist, зі свого боку, нагадує, що подібні істеричні чутки ходили раніше з приводу істинних намірів США і НАТО в 1990-і роки, коли вони бомбили Югославію, а після наповнили регіон своїми військами. Тоді багато хто теж вважали, що справжньою метою Заходу була каспійська нафта, яку планувалося перекачувати по трубопроводу AMBO через Болгарію, Македонію та Албанію.

Високопоставлений представник Північноатлантичного альянсу заявив, що знає про заплановану російську присутність в Ніші, але не стурбований цим. До того ж аеропорт міста розширює прийом цивільних літаків - нещодавно туди почала доставляти пасажирів італійська авіакомпанія Windjet.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Балкани перелякались через "шпигунську" російську базу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі