вівторок, 17 листопада 2009 15:56

На виборах в Косово перемогу здобула правляча партія

На виборах в Косово перемогу здобула правляча партія
Правляча Демократична партія Косова на чолі з прем"єр-міністром Хашимом Тачі здобула перемогу на муніципальних виборах 15 листопада, а опозиційний Альянс за майбутнє Косова значно зміцнив свої позиції.

Про це повідомила Центральна виборча комісія Косова в понеділок ввечері, 16 листопада.

Голосування відбулося в 36 з 38 муніципалітетів Косова. Серед них три нові муніципалітети, в яких серби складають більшість населення - Грачаніца, Клокот і Ранілуг. Вибори в двох інших нових муніципалітетах (також із сербською більшістю) - в північній частині Косовської Митровиці і Партеші, планується провести пізніше.

Керівник ЦВК Несрін Люшта заявила, що кандидати Демократичної партії Косова (ДПК) на місця мерів здобули перемогу в першому турі в п"яти муніципалітетах: Урошевац, Глоговац, Србіца, Штімлі і Зубіному Потоці ". ДПК вийшла до другого туру ще в 12 муніципалітетах, додала вона .

На другому місці опинилася Демократична ліга Косова (ДЛК), очолювана президентом Фатміром Сейдіу, що входить в урядову коаліцію разом з ДПК. Кандидати цієї партії перемогли у першому турі у трьох муніципалітетах - у столиці Пріштіні, Косово Полі та Подуєво, і вийшли до другого туру ще в 10 муніципалітетах.

За даними ЦВК, опозиційний Альянс за майбутнє Косова (АМК) на чолі з Рамушем Харадінаєм здобув перемогу в першому турі у чотирьох муніципалітетах: Джяковіца, Дечани, Лепосавич і Звечан. Кандидати АМК вийшли до другого туру ще у восьми муніципалітетах. Повідомляється, що партія Харадіная значно зміцнила свої позиції в порівнянні з виборами 2007 року.

Підтверджено, що сербські політики здобули перемогу в трьох нових муніципалітетах - Грачаніце, Клокоті і Ранілузі. При цьому перемогу в Грачаніце і Клекоті здобула Незалежна ліберальна партія на чолі з Бояном Стояновичем.

Люшта підкреслила, що оприлюднені результати є попередніми, і можуть виникнути зміни. Центрвиборчком повідомив, що більш повні результати буде оприлюднено протягом вівторка.

За даними ЦВК Косова, для участі у виборах 15 листопада було зареєстровано 74 політичні суб"єкти. Це 37 політичних партій, 19 громадських ініціатив, 16 незалежних кандидатів і дві коаліції. Серед них 34 албанські суб"єкти, 22 сербські і сім бошнякських. У виборах також брали участь чотири представники від турецької меншини, два - від чорногорської і кілька представників від циганської меншини.

У свою чергу, США вітають успішне проведення виборів в Косово і зазначають про важливість їх результатів для побудови мультиетнічного, демократичного суспільства в краї.

"США вітають успішне проведення урядом Косова перших з моменту проголошення незалежності краю муніципальних виборів. Ми вітаємо всіх членів етнічних громад краю з тим, що вони взяли участь у виборах місцевих представників влади. Ці вибори є значущою віхою для Косова на шляху побудови мультиетнічного, демократичного суспільства ", - йдеться в поширеній у понеділок письмовій заяві офіційного представника держдепартаменту США Іана Келлі.

***

Албанська влада Косова проголосила 17 лютого 2008 року за підтримки США і низки країн ЄС незалежність від Сербії в односторонньому порядку. У неділю в Косово відбулися муніципальні вибори, які стали першим загальним голосуванням з моменту проголошення незалежності.

Центрвиборчком Косова вперше організував голосування самостійно. Питання, пов"язані з проведенням виборів в Косово, раніше перебували в компетенції Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Відтоді, як влітку 1999 року в край було введено адміністрацію ООН і міжнародні сили КФОР, згідно з резолюцією РБ ООН 1244, ОБСЄ двічі організувала там вибори (у 2001 - парламентські і в 2007 парламентські і місцеві). Спостерігачі не відкидають, що опозиція спробує оскаржити результати виборів.

Опозиційні партії висували до виборів численні претензії владі в частині організації голосування, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «На виборах в Косово перемогу здобула правляча партія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі