середа, 24 червня 2009 10:40

У Болгарії заарештували екс-прем"єра Косово

У Болгарії заарештували екс-прем"єра Косово
У Болгарії заарештований колишній прем"єр-міністр Косово Агім Чеку, оголошений в міжнародний розшук за ініціативою Сербії.

За словами представника Соціал-демократичної партії Косово, яку очолює Чеку, колишній прем"єр-міністр Косово буде відпущений протягом декількох годин. З чим пов"язані такі очікування, не уточнюється.

За останні декілька років це вже третій арешт Чеку - раніше він затримувався в Словенії в 2003 році і Угорщині в 2004-му. Крім того, унаслідок того, що він знаходиться в міжнародному розшуку, в 2009 році його вислали з Колумбії.

У всіх випадках арешту та або інша країна відмовлялася екстрадувати Чеку до Сербії, оскільки це суперечило місцевому законодавству. У результаті Чеку лише висилали з країни, де він був арештований.

Сербія оголосила Чеку в міжнародний розшук в 2002 році. Він, як і низка інших косовських албанців, серед яких і нинішній прем"єр-міністр Косово Хашим Тачі, розшукується Сербією за військові злочини і геноцид сербського народу.

Чеку інкримінуються злочини, які відносяться до двох конфліктів. Першою була війна Хорватії за незалежність від Югославії, що почалася в 1991 році. Тоді Чеку дезертирував з югославської армії і бився проти сербів на боці хорватів. У 1998 році Чеку повернувся до Косово і став одним з польових командирів Армії визволення Косово, яка вела партизанську війну проти сербів. Після війни НАТО проти Югославії Чеку очолив "Корпус захисту Косово", що об"єднав колишніх косовських повстанців.

У 2006 році Чеку був призначений прем"єр-міністром Косово і займав цей пост до 9 січня 2008 року, поступившись ним Хашиму Тачі. У квітні того ж року він вступив в Соціал-демократичну партію Косово, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Болгарії заарештували екс-прем"єра Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі