четвер, 18 червня 2009 11:28

Сербія ще сподівається повернути Косово у своє лоно

Сербія ще сподівається повернути Косово у своє лоно
Міністр закордонних справ Сербії Вук Єреміч заявив на засіданні Ради Безпеки ООН, що Белград ніколи не визнає незалежність Косова.

Єреміч закликав приступити до реалізації всіх заходів для якнайшвидшого повернення в Косово тисяч сербських біженців.

Голова сербського зовнішньополітичного відомства навів дані ООН, згідно з якими понад 200 тисяч косовських сербів все ще не повернулися в свої будинки через руйнувань і страху за своє життя. За інформацією міністра, минулого року лише приблизно 500 осіб змогли повернутися.

Нагадаємо, раніше Вук Єреміч заявив, що Сербія буде вести активну роботу в Раді Європи, щоб не допустити навіть прийому заявки від Косово на вступ у цю організацію.

17 лютого 2008 року парламент Косово в односторонньому порядку прийняв декларацію про незалежність краю від Сербії і оголосив про формування суверенної держави Республіки Косово.

У середині березня, після багатостороннього обміну дипломатичними випадами і масовими протестами прихильників і противників незалежності Косово, ситуація стала дуже напруженою: в районі Косовської Митровиці, переважно населеної сербами, спалахнули заворушення, в яких поранення різного ступеня тяжкості отримали більше ста осіб.

З 15 червня набрала чинності нова конституція Косова, яку було одноголосно прийнято парламентом 9 квітня 2008 року. А в січні Косово оголосило про створення власних збройних сил.

Незалежність краю визнали США, Японія і більшість країн Євросоюзу. Росія, Китай, Іспанія відмовилися визнати самопроголошену державу. Зокрема, Росія пообіцяла не допустити членства Косова в ООН. Україна досі не визначилася з реакцією на проголошення незалежності Косова, повідомляє Радіо Свобода.

Зараз ви читаєте новину «Сербія ще сподівається повернути Косово у своє лоно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі