четвер, 28 грудня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Байден пропонує Зеленському окопатися

Байден пропонує Зеленському окопатися
Зустріч Байдена та Зеленського у Білому домі 12 грудня / East News

Стаття у виданні Politico

Через те, що допомога США і ЄС Україні під серйозною загрозою, адміністрація Джо Байдена та європейські чиновники тихо зміщують увагу з підтримки цілі України щодо повної перемоги над Росією на покращення її позицій у можливих переговорах щодо припинення війни. Про це говорять в адміністрації Байдена і європейські дипломати у Вашингтоні. Такі переговори, ймовірно, будуть означати фактичну тимчасову віддачу частини України Росії.

Обговорюють зміну зусиль Києва від контрнаступу на сильнішу оборонну позицію

Білий дім і Пентагон публічно наполягають на відсутності офіційних змін у своїй політиці. Вони кажуть, що далі підтримують цілі України повністю вигнати російську армію. Але разом із українцями американські та європейські чиновники обговорюють зміну зусиль Києва від контрнаступу на сильнішу оборонну позицію. Ці зусилля передбачають зміцнення систем ППО, будівництво укріплень, загороджень із колючого дроту, протитанкових перешкод і ровів. Крім того, США зосереджені на швидкому відродженні оборонної промисловості України для постачання вкрай необхідної зброї, яку Конгрес не хоче давати.

Більша частина стратегічного переходу до оборони спрямована на зміцнення позиції України в будь-яких майбутніх переговорах.

"Це була наша теорія, що єдиний спосіб, яким війна закінчиться – переговори. Хочемо, щоб Україна мала найсильнішу руку, коли це станеться", - сказав представник Білого дому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Водночас він підкреслив, що жодних переговорів поки що не планується, а ЗСУ досі ведуть наступ на місцях, продовжують вбивати і ранити тисячі російських військових.

Для Байдена складно буде впоратися з майже дворічною війною в розпал важкої виборчої кампанії, коли колишній президент Дональд Трамп відкрито висміює його зусилля.

Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США, заявив, що Вашингтон "наближається до кінця наших можливостей" надавати військову допомогу українцям, оскільки республіканці заблокували запит Байдена на приблизно $60 млрд допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

"Ведемо буквально щоденні розмови з українцями про поле бою, про їхні потреби і наміри", - сказав Кірбі.

На початку грудня Володимир Зеленський сказав, що Україна готує нові пропозиції щодо припинення війни, але додав, що не змінить наполягань на тому, щоб Росія вивела всі свої війська з української території. Кірбі підтвердив лінію Байдена, що "ми не диктуємо умови Зеленському". Натомість, за його словами, Білий дім допомагає йому "запустити" його власну мирну пропозицію "зі співрозмовниками по світу".

Протягом останнього року Байден перейшов від обіцянок, що США будуть підтримувати Україну "скільки потрібно", до того, що будуть "доки зможемо"

Протягом останнього року Байден перейшов від обіцянок, що США будуть підтримувати Україну "скільки потрібно", до того, що будуть підтримувати "доки зможемо". Він стверджує, що Україна вже здобула "величезну перемогу, а план Путіна провалився".

Деякі аналітики вважають, що це означає "будьте готові оголосити про часткову перемогу та знайдіть шлях принаймні до перемир'я чи припинення вогню з Москвою, який залишив би Україну частково розділеною".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Перехід до оборони міг би виграти для України час, необхідний, щоб змусити Путіна піти на прийнятний компроміс.

"Дуже ймовірно, що перехід до оборонної позиції дозволить українцям зберегти ресурси, і водночас майбутній прогрес Росії буде виглядати малоймовірним", - сказав Ентоні Пфафф, експерт з розвідки Військового коледжу армії США, співавтор дослідження, яке передбачало вторгнення Путіна в Україну до того, як воно сталося.

Країни ЄС погрожують прискорити членство України в НАТО, щоб "поставити українців у кращу ситуацію для переговорів" з Москвою

Європейський дипломат у Вашингтоні заявив, що країни ЄС також погрожують прискорити членство України в НАТО, щоб "поставити українців у кращу ситуацію для переговорів" з Москвою.

Це гаряча точка для Путіна, який зацікавлений головним чином у стратегічній угоді зі США, за якою Україна не вступатиме в Альянс. Адміністрація Байдена продовжує публічно стверджувати, що переговори про членство України в НАТО наразі не ведуться.

"Президент Байден чітко заявив, що Україна буде в майбутньому в НАТО", - каже Кірбі.

Українська та російська армії залишаються значною мірою в глухому куті, але тепер Путін може сигналізувати, що готовий піти на компроміс, якщо йому дозволять зберегти приблизно 20% української території, яку він частково контролює, пише The New York Times.

На прохання відповісти на це в адміністрації Байдена сказали: "Мені не відомо про будь-які такі серйозні дискусії на даний момент".

Байдену загрожує політична небезпека, якщо війна піде погано для українців. Навіть якщо республіканці в Конгресі передусім відповідальні за припинення військової допомоги Києву. Це не дуже допоможе Байдену, якщо Путін почне відновлювати перевагу на полі бою наступного року, після майже $100 млрд, які США уже витратили, щоб зупинити Росію.

Протягом більшої частини часу, поки триває війна, критики Республіканської партії звинувачували Байдена в надто повільних рухах, щоб озброїти українців найсучаснішою зброєю, такою як танки M1A1 Abrams, високоточна артилерія великої дальності та винищувачі F-16. У липні сам Зеленський говорив, що затримки "дали Росії час, щоб замінувати всі наші землі та збудувати кілька ліній оборони".

Війна в Україні також відроджує стару критику Трампа щодо НАТО та недофінансування своєї оборони серед європейських членів Альянсу. За звітом НАТО від початку цього року, усі найбільші економіки Європи не досягли мети щодо витрат у 2% від ВВП на оборону.

Путіну можуть допомогти в Європі недавні перемоги на виборах більшої кількості його ультраправих симпатиків. Зокрема Роберта Фіцо в Словаччині та Герта Вілдерса в Нідерландах. Обидва можуть приєднатися до Орбана в блокуванні допомоги Україні на €50 млрд.

Самі українці ведуть публічну дискусію про те, як довго можуть протистояти Росії. Оскільки країні бракує військ і зброї, то відмова Зеленського розглядати будь-які нові переговори з Москвою виглядає все більш політично неспроможною вдома. Український лідер, який прагне призвати ще півмільйона чоловіків до війська, стикається зі зростаючою внутрішньою опозицією.

Чиновник адміністрації Байдена сказав, що всі ці чинники - опір у Конгресі та внутрішня політика України - вплинули на нові дискусії з Києвом про перехід до оборони.

Путін не піде на переговори, поки не побачить, хто буде наступним президентом США

Одна з проблем в тому, що Путін надто добре розуміє ці ставки. Особливо з огляду на стрімке зростання результатів опитувань на користь Трампа, який припустив, що він би швидко уклав угоду з Росією щодо України, та зупинив допомогу від США. У військовому плані найбільше занепокоєння може викликати те, що Путін може піти в наступ навесні за значної повітряної підтримки, якої досі уникав, але яку може розгорнути, якщо Україні бракуватиме ракет для оборони неба. У політичному плані викликає занепокоєння, що Путін не піде на переговори, поки не побачить, хто буде наступним президентом США.

Наприкінці вересня міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що росіяни мають "план війни до 2025 року", а наступного місяця Путін заявив, що Україні залишиться "жити тиждень", якщо поставки зброї з західних країн припиняться.

Зрештою, зазначив Кірбі, Путін має зробити перший крок до миру, а російський президент ще нічого такого не робив.

"Хоча ми всі хотіли б, щоб війна негайно закінчилася, Путін не показав жодних намірів для початку добросовісних переговорів", - сказав Кірбі.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Байден пропонує Зеленському окопатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі