середа, 26 травня 2010 13:57

Японія заселить Місяць роботами

Японія заселить Місяць роботами

У Японії розроблена стратегія вивчення Місяця, що передбачає висадження на нього роботів до 2020 року. Проект підготовлено Науковою радою з дослідження Місяця, якою керує ректор великого столичного університету Васеда Кацухіко Сіра.

Японія, як пропонує Рада, "в 2020 році повинна побудувати на південному полюсі природного супутника Землі станцію, яка працюватиме в автоматичному режимі і забезпечуватиме електроенергією зібране на ній обладнання і роботів, яких сюди відсилатимуть.

На першому етапі здійснення цього плану намічено створити колісний місяцехід, який зробить у 2015 році м'яку посадку на місячну поверхню і збиратиме там камені для переправлення їх на Землю. Він передаватиме відеозображення та розшифровуватиме внутрішню будову Місяця за допомогою сейсмографічної апаратури.

Потім у наступні п'ять облаштуватимуть на Місяці головну базу, яка дозволить керувати експедиціями загону роботів-дослідників у радіусі 100 км. Станція зможе самостійно виробляти електроенергію, а також брати проби грунту, особливо цінні екземпляри якого відсилатимуть на Землю.

Як пишуть у середу токійські ЗМІ, дана стратегія зараз Японія під впливом глобальної економічної кризи. Тому витрати на реалізацію програми запропоновано обмежити 200-ми млрд ієнами (2,2 млрд доларів).

Тема освоєння Місяця активно обговорювалася колишнім урядом Японії на чолі з Таро Асо і адміністрацією попереднього американського президента Джорджа Буша. Проте з приходом до влади в США нової команди акцент змістився на дослідження Марса і малих планет.

З огляду на зростаючу увагу до супутника Землі з боку Китаю та Індії, Японія прагне закріпити свої позиції в галузі використання Місяця у мирних цілях.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Японія заселить Місяць роботами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі