понеділок, 10 жовтня 2022 08:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Американські аналітики з'ясували, що зможе підірвати режим Путіна

Американські аналітики з'ясували, що зможе підірвати режим Путіна
Російські джерела визнали, що український контрнаступ на півдні становить значну загрозу для сил РФ. Фото: eastnews.ua

У Росії лунають звинувачення в бік спецслужб і міністерства оборони Російської Федерації.

Це може підірвати режим російського диктатора Володимира Путіна, ідеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни ISW.

"Пряма критика Путіна є майже безпрецедентною. Провійськова націоналістична спільнота РФ продовжує покладали провину за невдачі в Україні на російське військове командування або міноборони Росії. Це може підірвати симпатії до Путіна серед його основного електорату. Інші російські націоналісти, пропагандисти і маріонеткові чиновники звинувачують спецслужби, що може підірвати режим Путіна у довгостроковій перспективі", – йдеться в аналізі експертів.

Сприйняття війни і українських можливостей також змінюється. Росіяни переживають різке пробудження. Російські джерела визнали, що український контрнаступ на півдні становить значну загрозу для сил РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух на Кримському мосту став особистою образою для Путіна – CNN

Кремль оголосив, що генерал армії Сергій Суровікін узяв на себе все командування. Російська провоєнна націоналістична спільнота зустріла цю заяву з ірраціональним ентузіазмом і покладається на те, що відомої "жорсткості" Суровікіна буде достатньо, аби змінити траєкторію війни.

"Жорсткість, яку так любить провійськова спільнота, є рисою особистості радянських часів, що виникла в результаті жорстокого поводження з радянськими громадянами і особливо з військовослужбовцями. Вона породжує у підлеглих страх, який перешкоджає чесному інформуванню про проблеми або невдачі, заохочує брехню і перекладання провини на інших. Водночас Путін не може зробити єдиного, чого вимагає його жорстко налаштований електорат – виграти війну", – резюмують американські аналітики.

Якщо російські війська зможуть розширити свої атаки на об'єкти критичної інфраструктури або якщо Путін застосує ядерну зброю проти України, він зможе лише на деякий час зупинити український контрнаступ. Такі атаки не дозволять його військам завоювати Україну і досягти цілей, яких вимагають крайні провійськові російські націоналісти.

Водночас Путін продовжує перетасовувати своїх старших воєначальників, імовірно, щоб зняти з себе провину та відродити ентузіазм в екстремістській воєнній спільноті. Перетасовування старших командирів не вирішить системних проблем, які заважали російським операціям, логістиці, оборонній промисловості та мобілізації від початку вторгнення в Україну. Цапи-відбувайли можуть відвернути критику від Путіна лише на певний час. Поява ж прямої критики керівництва серед його найвідданіших прихильників жорсткої лінії, ймовірно, є провісником майбутнього невдоволення. Ескалація, звичайна чи ядерна, також не зможе розв'язувати проблеми Путіна, зокрема в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Американські аналітики з'ясували, що зможе підірвати режим Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі