неділя, 25 серпня 2024 14:23

Як змінилась ситуація на Харківському напрямку

Як змінилась ситуація на Харківському напрямку
Окупанти стали менше використовувати тактичну авіацію. Фото: Генштаб ЗСУ

У Харківській області росіяни менше використовують тактичну авіацію після початку Курської операції.

Про полегшення в ефірі телемарафону сказав речник ОТУ "Харків" полковник Віталій Саранцев, передає Gazeta.ua.

"Ми відчули полегшення лише у тактичній авіації. Тобто, противник на нашому напрямку значно зменшив її застосування. Так, якщо у нас попередні періоди були із застосуванням по 30-50 КАБів на добу лише на нашому відтинку фронту, то, наприклад, за вчорашню добу ворог двічі завдавав авіаудари, застосувавши чотири КАБи і 11 некерованих авіаракет. Це значно менше, ніж за попередні періоди, можна сказати, що у рази менше", - зазначив він.

Але ворог активно застосовує тактичну авіацію на інших напрямках. Зокрема на Сумщині. Росіянам вистачає авіації.

"Противник все ще має певний наступальний потенціал і, звичайно, ще має ті літаки, якими може здійснювати вильоти і застосовувати їх проти Сил оборони на найбільш важливих для себе напрямках", - пояснив речник.

У певні дні ворог активізує застосування FPV-дронів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські військові заблоковані на агрегатному заводі у Вовчанську

"Зазвичай він у середньому завдає 30-40 ударів за допомогою дронів-камікадзе за добу. В окремі дні цих ударів може бути і 50, і 60. На деяких напрямках, зокрема на напрямку Липці-Глибоке, у деяких підрозділах противника спостерігається значне зниження морально-психологічного стану", - вказав Саранцев.

Російські солдати відмовляються виходити на бойові завдання і виконувати спецзавдання.

"Цими завданнями може бути і евакуація втрат, чим вони майже не займаються. Тобто, вони не те що не вивозять своїх поранених, а не вивозять і загиблих. Зараз спекотна погода, і це провокує певну кризу у санітарно-епідеміологічній ситуації", - зазначив він.

Масової здачі у полон на Харківщині немає.

"Якщо такі випадки є, то вони мають поодинокий характер. Наприклад, минулого тижня, якщо я не помиляються, було двоє полонених, одного із них вдалося захопити у полон із застосуванням дрона", - сказав речник.

Російські окупанти на Харківщині могли втратити цілу бригаду у Вовчанську.

Наступ російських військ на Харківську область міг мати на меті захопити широку і глибоку смугу території, щоб наблизити важку артилерію до Харкова, пише Forbes.

Зараз ви читаєте новину «Як змінилась ситуація на Харківському напрямку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі