понеділок, 07 вересня 2009 12:30

Ахмадінежад готовий особисто поговорити з Обамою про ядерну зброю

Ахмадінежад готовий особисто поговорити з Обамою про ядерну зброю

Президент Ірану Махмуд Амадінежад готовий провести особисту зустріч і публічну дискусію з президентом США Бараком Обамою. Про це заявив сам Ахмадінежад в понеділок на прес-конференції в Тегерані.

Він також відзначив, що основи міжнародних відносин повинні бути змінені. "Нинішня ситуація така, що дві-три країни вже не можуть між собою визначати долі світу. Ігноруючи принципи справедливості, неможливо вирішити жодну міжнародну проблему", - сказав президент Ірану.

Тегеран пропонує світовій спільноті керуватися принципами моральності і людяності, додав Ахмадінежад.

За його словами, Іран готовий до справедливого і логічного діалогу з ядерної проблеми з шісткою світових посередників. В той же час президент Ірану в черговий раз вказав, що Ісламська республіка не має наміру відмовлятися від освоєння мирних ядерних технологій. Амадінежад підтвердив, що Іран продовжуватиме співпрацю з Міжнародним агентством з атомної енергії.

Це перша прес-конференція Ахмадінежада після формування нового кабінету міністрів.

Минулого тижня Іран заявив, що підготував нові пропозиції за своєю ядерною програмою і готовий відновити діалог з провідними світовими державами. З цим повідомленням виступив керівник іранської делегації на переговорах, секретар Вищої ради національної безпеки країни Саїд Джалілі.

За цим послідував звернений до Тегерану заклик шістки дати шанс дипломатії. США, Китай, Франція, Велика Британія, Німеччина і Росія заявили, що шлях до переговорного рішення для Тегерану як і раніше відкритий. Шістка чекає від Тегерану згоди на зустріч до початку майбутньої сесії Генасамблеї ООН, яка відкривається в Нью-Йорку 15 вересня.

Коментуючи ці заяви, світові ЗМІ відзначали, що за словами, які прозвучали, швидше за все, не послідує нічого конкретного. Заяви Тегерана можуть бути розраховані як на жителів Ірану, так і на те, щоб виграти час на переговорах або внести розкол серед їхніх учасників, писала преса.

США і низка інших країн Заходу звинувачують Іран в розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атому і закликають країну вирішити цю проблему дипломатичним шляхом. Тегеран перешкоджає міжнародному контролю і відкидає всі звинувачення. Іран заявляє, що його ядерна програма направлена виключно на задоволення потреб країни в електроенергії.

Тегеран і Вашингтон не підтримують прямі дипломатичні відносини з 1979 року, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Ахмадінежад готовий особисто поговорити з Обамою про ядерну зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі