пʼятниця, 05 травня 2023 10:03

5 травня українці спостерігатимуть рідкісне місячне затемнення

5 травня українці спостерігатимуть рідкісне місячне затемнення
Сьогодні відбудеться рідкісне місячне затемнення. Фото: pixabay.com

Сьогодні відбудеться рідкісне напівтіньове місячне затемнення, яке зможуть спостерігати жителі більшої частини Європи, зокрема й України.

Його бачитимуть також у Африці, Азії та Австралії, повідомляє Gazeta.ua. Напівтіньове затемнення відбувається, коли на Місяць падає лише зовнішня тінь Землі. Тому воно вважається неповним. Водночас таке затемнення особливе своєю рідкістю. Наступне таке явище очікується у 2042 році.

5 травня жителі України зможуть спостерігати за місячним затемненням з 17:14 за київським часом. Воно триватиме 4 год. і 18 хв до 21:31. Пік затемнення відбудеться о 19:22. У цей час можна буде побачити ту частину місячного диска, яка знаходиться в півтіні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені вперше зафіксували "зірку-вбивцю", яка пожирає планети

Під час напівтіньового затемнення Місяць стає менш яскравим. Під час піків затемнення його колір може стати коричневим. Темніє тільки та частина місячного диска, яка знаходиться в півтіні.

5 травня відбудеться місячне затемнення. Протягом дня спостерігатиметься низька працездатність, швидко наставатиме втома. Про це Gazeta.ua розповіла астрологиня Олена Максимова.

Зараз ви читаєте новину «5 травня українці спостерігатимуть рідкісне місячне затемнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі