четвер, 03 червня 2021 12:25

Як працює майстерня із переробки скла у Львові
7

Команда рятує непотрібне скло і робить із нього нові трансформації
Фото: Майстерня-Reresklo
Команда рятує непотрібне скло і робить із нього нові трансформації
Команда рятує непотрібне скло і робить із нього нові трансформації
Команда рятує непотрібне скло і робить із нього нові трансформації
Команда рятує непотрібне скло і робить із нього нові трансформації

У Львові працює майстерня ReRe Sklo, в якій створюють різноманітні вироби із переробленого скла.

Команда збирає викинуті пляшки, віконні шиби, дзеркала, які потім проходять обробку.

Засновниця проєкту Роксолана Худоба розповіла Gazeta.ua , що все почалось ще із навчання в університеті. Зараз же використані пляшки, які потрапляють у майстерню, проходять кілька етапів дезінфекції, згодом при високій температурі "спікаються" у спеціально обладнаній муфельній печі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві на переробку прийматимуть пакунки з-під косметики

"Також їх ріжуть і шліфують, а потім наступає етап перетворення пляшки у дещо корисне та цікаве. Муфельну піч мала ще в університеті. Взяла звичайну скляну пляшку, щоб спробувати, що із неї може спектись. Потім я заснувала кав'ярню в рамках іншого проєкту і для неї постачали соки в скляній тарі. Збирали пляшки, бо думали, що вони, мабуть, потім переробляються. Виявилось, що ні і постачальнику було вигідніше закуповувати нову тару".

За словами засновниці майстерні, в Україні скло майже не переробляють. Вона вирішила змінювати це своїми силами.

"Люди неправильно сортують скло і воно нерідко просто валяється на смітнику. Ще більші проблеми із віконним склом, яке мало б йти на склобій, але його треба доставляти в пункти здачі. Взяла за мету, що хоч те скло, яке я використовую буду переробляти. Так створилася майстерня. За основу взяли пляшки, з яких робимо різні вироби: підставки, склянки, баночки вази, ємності для сипучих. Зараз більше вивчаємо це і хочемо робити тарілки із дрібно побитих пляшок. Із залишків скла від пляшки, яку обрізаємо, робимо світильники чи свічники".

Люди почали самі приносити до майстерні використане скло на переробку.

"Тішить, що свідомість зросла. Співпрацюємо з кількома львівськими ресторанами і вони нам віддають використане скло. Проблематично із дзеркалами, тому що майже всі види пляшок можна здавати на склобій, чи переробку, а дзеркала не переробляються. Забираємо їх на одній із склонарізок".

В Україні штрафуватимуть за використання пластикових пакетів. Верховна Рада остаточно заборонила їхній обіг. За законопроєкт проголосували 297 нардепів. Документ забороняє використання: надлегких пластикових пакетів, легких пластикових пакетів товщиною до 50 мкм, а також оксорозкладних пластикових пакетів.

Зараз ви читаєте новину «Як працює майстерня із переробки скла у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі