четвер, 28 березня 2019 18:42

Тавро: проблеми кримчан від російського паспорту

Тавро: проблеми кримчан від російського паспорту
На початку анексії Криму Росія змусила багатьох кримчан оформити так званий російський паспорт. Фото:Крим.Реалії

З початку анексії Росія агресивно нав'язувала свої паспорти жителям окупованого Криму.

Відмовитись від такого означає не отримувати медичної допомоги, бути звільненим з роботи та не мати прав на свою нерухомість, повідомляють Крим.Реалії.

"Проблема нав'язування громадянства нова. Щоб її вирішити потрібен час. Щоб усвідомити її з точки зору міжнародних стандартів прав людини, щоб сформулювати, чому це порушення", каже адвокат, експерт Регіонального центру з прав людини Сергій Заєць.

За словами адвоката Європейський суд не вирішує проблеми з нав'язаним громадянством. Міжнародні організації займаються подвійним чи втраченим громадянством.

"В цьому випадку Європейський суд міг би знайти порушення, а у нас ситуація виглядає так: кому надали додаткове громадянство, просто надали додаткові права. Проблема була в тому, щоб знайти формулювання, які можуть бути адресовані ЄСПЛ, Комітету ООН з прав людини, і дозволять визнати порушення тих прав, які гарантовані відповідними міжнародними договорами", говорить адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти анонсували посилення репресій у Криму

У 2014 році окупанти заявили, що жителі Криму, які не бажають отримувати громадянство РФ можуть відмовитися від нього. Для цього кримчани в 18-денний строк мали звернутися в 1 з 4 пунктів відмови від "червоного" паспорта.

"Отримання російського громадянства є тягарем, відмова від нього також породжувала низку негативних наслідків. У квітні 2014 року люди опинилися перед вибором без вибору: будь-який варіант вів до погіршення ситуації. Раніше людину все влаштовувало, а зараз її оголосили громадянином Росії або, якщо вона відмовилася від російського паспорта, то виявилася іноземцем у себе вдома з усіма наступними наслідками. Зокрема, це міграційний контроль, пов'язаний з обмеженим терміном перебування упродовж 90 днів за 180 днів, або з необхідністю отримати дозвіл на проживання. У будь-який момент їх можуть оголосити небажаними та вислати", - каже адвокат.

В окупованій Керчі так звана російська влада у Криму на 500 руб. (208 гривень - Gazeta.ua) оштрафувала місцевого жителя за наявність українського паспорта.

Про це повідомили так звані спеціалісти управління федеральної міграційної служби окупованого Криму.

Зараз ви читаєте новину «Тавро: проблеми кримчан від російського паспорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі