пʼятниця, 11 травня 2007 07:08

За рік Олексій Костенко похоронив 25 фронтових товаришів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Дощ не зіпсував свята ветеранам, які влаштували танці біля Музею Великої Вітчизняної війни, більш відомого як монумент Батьківщини-Матері
Дощ не зіпсував свята ветеранам, які влаштували танці біля Музею Великої Вітчизняної війни, більш відомого як монумент Батьківщини-Матері

83-річний Олексій Костенко — голова ради ветеранів Подільського району Києва. Учора разом із майже тисячею інших ветеранів, президентом Віктором Ющенком, міністром оборони Анатолієм Гриценком, Юлією Тимошенко, секретарем Київради Олесем Довгим і першим заступником голови КМДА Анатолієм Голубченком він пройшов Хрещатиком.

В урочистій ході не взяв участі прем"єр-міністр Віктор Янукович — він у Барселоні лікує  коліно. Мер Києва Леонід Черновецький також проігнорував свято — кажуть, у нього незапланована відпустка.

— Учора зібрався о 8.30 ранку, поїхав на Майдан. Дочекалися, коли люди підтягнулися, пройшли колоною по Хрещатику. Помахали рукою президенту, — розповідає Олексій Кузьмич. — Потім нас забрали машинами й повезли до музею Великої Вітчизняної війни. Там президент виступив, а нам насипали фронтової каші і наливали 100 грамів. Я також виступив зі сцени.

Під час виступу Ющенка в Києві почалася злива. Частина ветеранів заховалися до наметів. Решта накривалися хто чим мав. Дощ їм настрою не зіпсував — на вулицях ветерани влаштовували танці.

А от салют, який відбувся з нагоди 62-річчя Перемоги, не сподобався нікому. Перший постріл пролунав о 21-й, коли небо було ще світлим. Феєрверк вийшов бляклим.

— Мало було вихлопів і неяскраво, — каже киянка Тетяна. — Наші ветерани заслуговують кращого.

Олексій Кузьмич Костенко взагалі не їздив дивитися на салют.

— Вдома мене привітали діти, онуки, — каже він. — Телевізор дивилися, програму про перемогу по нашому телебаченню, потім російський канал РТР, Путіна послухали. І кіно о 21.00 — "Они сражались за Родину".

Минулого тижня голова правління благодійного фонду соціального захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни Валентина Виноградова розповідала "ГПУ", що в Києві зараз живе 107 432 ветерани. Однак після цього тих, хто здобував Перемогу, стало ще менше. За останній рік Олексій Кузьмич 25 разів хоронив фронтових товаришів.

— До Дня Перемоги один день не дожив Григор"єв Станіслав Васильович. Йому було 73 роки, — каже Костенко. — Був першим заступником голови Київської міської організації ветеранів, контр-адмірал військово-морських сил. Завжди він завідував парадами у Києві... Поховали товариша на Лісовому цвинтарі з усіма почестями.

Зараз ви читаєте новину «За рік Олексій Костенко похоронив 25 фронтових товаришів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі