Упродовж наступного тижня до Києва завезуть 20 тис. тон кавунів та динь, переважно з Херсонської та Миколаївської областей. Кавуни цього року дуже ранні — ними біля зупинок транспорту, продовольчих ринків, супермаркетів та станцій метро торгують уже три тижні.
37-річна Оксана на Лук"янівському ринку у середу продала 400 кг кавунів. Виручила 800 грн. Двічі на тиждень по ягоди у Цурюпинський район Херсонської області їздить її чоловік на мікроавтобусі. Уже п"ять разів привозили по 2,5 тонни ягід.
— Кавуни беремо прямо з поля, — говорить продавець. — Перевагу надаємо сортові "Леді" — солодкі, лежать довго. Вони продовгуваті, мають серцевину насичено рожевого кольору.
Кавуни жінка продає по 2,5 грн за кілограм. На інших точках можна знайти по 2 грн, а то й по 1,5 грн.
У середині серпня кавуни можуть уже й не продавати, розмірковує Оксана.
— Цього року вобщє все раннє. Цієї пори ще повинна бути черешня, а її вже немає. Ранній кавун вивозиться, а пізній чи буде, чи ні — невідомо, — каже вона.
Такої ж думки фермери з Херсонщини. Директор сільськогосподарського підприємства "Тюльпан" із села Олексіївка Голопристанського району Олександр Єрьоменко стверджує, що кавунів у серпні може не бути.
— Погода погана для баштану, — говорить 44-річний Олександр Іванович. — Ми поливаємо, а воно випаровується. Пізні кавуни не в"яжуться. Через таку жару росток сохне. Передбачаємо, що зберемо не більше, ніж 15 тонн кавунів. Це при тому, що в минулому році вродило 40 тонн. Тоді урожай був такий, що половину не реалізували. Тому цьогоріч засадили всього 20 гектарів.
Підприємство продає кавуни по 35 копійок за кілограм.
— Через два тижні будуть дорожчі — по гривні, не менше, — каже Єрьоменко.
Олександр Іванович каже, що українські сорти кавунів погано купують. Тому підприємстсво вирощує іноземні.
— Ми вирощуємо сорт "Крамсунсвіт" із Голландії, американські, французькі сорти. Ранні кавуни висаджуємо в теплицях у горщиках, а потім на поле. Добривами стараємося не зловживати, використовуємо тільки нітроамофос. Від нього молоді кущі краще ростуть.
Єрьоменко говорить, що по кавуни з"їжджаються з усієї України. Найбільше покупців зі столиці.
— Клієнт приїжджає, наша бригада швиденько зриває ягоди з поля і грузить на вантажівку. Зірваними їх не тримаємо, бо на сонці вони швидко псуються.
Уже три роки кавуни возять мікроавтобусами чи фурами, а не річковим транспортом. Кілька років тому "Укррічфлот" брав за доставку 1 кг кавунів символічну плату — 4 копійки. А 2005 року тариф різко підскочив — до 40 копійок.
Кавун вибирають по звуку, кольору і дотику
— Кавун вибирають по звуку, кольору, дотику, — розповідає директор підприємства "Тюльпан" Олександр Єрьоменко. — Перш, ніж взяти кавун, по ньому треба постукати. Якщо відлуння дзвінке — спілий.
Більшість покупців знають, що ягоди розрізняють за статтю.
— Кавуниха завжди смачніша, — підтверджує фермер. — Якщо дівчинка, то на протилежній стороні від хвостика буде плямка із 5 копійок. Є ще один спосіб — правда, розрахований на чоловіків. Кавун просто здавлюють руками. Якщо він занадто м"який, то, значить, перестиглий. Краще не купувати.
Коментарі