четвер, 19 липня 2007 19:54

У серпні кавунів може не бути

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  На Житньому ринку кавуни із Херсонщини продають по 2 гривні за кілограм. Фермери  кажуть, що у серпні ягоди якщо й будуть, то подорожчають. Через спеку вони вродили рано, а зараз не в’яжуться
На Житньому ринку кавуни із Херсонщини продають по 2 гривні за кілограм. Фермери кажуть, що у серпні ягоди якщо й будуть, то подорожчають. Через спеку вони вродили рано, а зараз не в’яжуться

Упродовж наступного тижня до Києва завезуть 20 тис. тон кавунів та динь, переважно з Херсонської та Миколаївської областей. Кавуни цього року дуже ранні — ними біля зупинок транспорту, продовольчих ринків, супермаркетів та станцій метро торгують уже три тижні.

37-річна Оксана на Лук"янівському ринку у середу продала 400 кг кавунів. Виручила 800 грн. Двічі на тиждень по ягоди у Цурюпинський район Херсонської області їздить її чоловік на мікроавтобусі. Уже п"ять разів привозили по 2,5 тонни ягід.

— Кавуни беремо прямо з поля, — говорить продавець. — Перевагу надаємо сортові "Леді" — солодкі, лежать довго. Вони продовгуваті, мають серцевину насичено рожевого кольору.

Кавуни жінка продає по 2,5 грн за кілограм. На інших точках можна знайти по 2 грн, а то й по 1,5 грн.

У середині серпня кавуни можуть уже й не продавати, розмірковує Оксана.

— Цього року вобщє все раннє. Цієї пори ще повинна бути черешня, а її вже немає. Ранній кавун вивозиться, а пізній чи буде, чи ні — невідомо, — каже вона.

Такої ж думки фермери з Херсонщини. Директор сільськогосподарського підприємства "Тюльпан" із села Олексіївка Голопристанського району Олександр Єрьоменко стверджує, що кавунів у серпні може не бути.

— Погода погана для баштану, — говорить 44-річний Олександр Іванович. — Ми поливаємо, а воно випаровується. Пізні кавуни не в"яжуться. Через таку жару росток сохне. Передбачаємо, що зберемо не більше, ніж 15 тонн кавунів. Це при тому, що в минулому році вродило 40 тонн. Тоді урожай був такий, що половину не реалізували. Тому цьогоріч засадили всього 20 гектарів.

Підприємство продає кавуни по 35 копійок за кілограм.

— Через два тижні будуть дорожчі — по гривні, не менше, — каже Єрьоменко.

Олександр Іванович каже, що українські сорти кавунів погано купують. Тому підприємстсво вирощує іноземні.

— Ми вирощуємо сорт "Крамсунсвіт" із Голландії, американські, французькі сорти.  Ранні кавуни висаджуємо в теплицях у горщиках, а потім на поле. Добривами стараємося не зловживати, використовуємо тільки нітроамофос. Від нього молоді кущі краще ростуть.

Єрьоменко говорить, що по кавуни з"їжджаються з усієї України. Найбільше покупців зі столиці.

— Клієнт приїжджає, наша бригада швиденько зриває ягоди з поля і грузить на вантажівку. Зірваними їх не тримаємо, бо на сонці вони швидко псуються.

Уже три роки кавуни возять мікроавтобусами чи фурами, а не річковим транспортом. Кілька років тому "Укррічфлот" брав за доставку 1 кг кавунів символічну плату — 4 копійки. А 2005 року тариф різко підскочив — до 40 копійок.

Кавун вибирають по звуку, кольору і дотику


— Кавун вибирають по звуку, кольору, дотику, — розповідає директор підприємства "Тюльпан" Олександр Єрьоменко. — Перш, ніж взяти кавун, по ньому треба постукати. Якщо відлуння дзвінке — спілий.
Більшість покупців знають, що ягоди розрізняють за статтю.
— Кавуниха завжди смачніша, — підтверджує фермер. — Якщо дівчинка, то на протилежній стороні від хвостика буде плямка із 5 копійок. Є ще один спосіб — правда, розрахований на чоловіків. Кавун просто здавлюють руками. Якщо він занадто м"який, то, значить, перестиглий. Краще не купувати.

Зараз ви читаєте новину «У серпні кавунів може не бути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі