понеділок, 27 травня 2019 10:50

"Сьомим президентом стане Володимир Кличко" - як Київ святкував День міста
28

Учасники "Пробігу під каштанами" фотографуються
Фото: Інна ЛУБ'ЯНОВА
На Фестивалі морозива для дітей проводили призові конкурси
Сім'я киянки Наталі брала участь у пробігу в повному складі
Після пробігу кияни рятуються від спеки та спраги морозивом
Новий міст перевіряє на міцність кожен охочий

У неділю об 11:30 на Хрещатику людно. До Дня Києва тут відбувається традиційний благодійний "Пробіг під каштанами". Цьогоріч він 27-й. Багато глядачів сидять на траві у затінку. Решта - стоять уздовж вулиці, аплодують тим, хто дістався фінішу на Майдані Незалежності.

Поряд розставлені намети команд, спонсорів і фотозона із тумбами для нагородження. Чоловік років 35 допомагає синові-підлітку піднятися на місце переможця. Тримаючись за руки, фотографуються. В обох на грудях - нашивки учасників. Із колонок звучить музика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У червні перекриють Хрещатик

Біля Українського дому другий день проходить фестиваль морозива. Кожен український виробник має намет. Люди ходять від одного до іншого, тримаючи різнокольорові кульки морозива. Висока блондинка у чорних лосинах і короткому топі, з номером учасниці забігу жадібно їсть морозиво. Її обличчя - яскравого червоного кольору.
На сходах аніматорка з мікрофоном розважає дітей. Ділить на 2 команди - дівчат і хлопців. Змагаються, яка команда голосніше крикне. Діти танцюють під музику, у багатьох - розмальовані фарбою обличчя.

Автор: Інна ЛУБ'ЯНОВА
  Сім'я киянки Наталі брала участь у пробігу в повному складі
Сім'я киянки Наталі брала участь у пробігу в повному складі

- Бігали всі, - каже про забіг киянка 35-річна Наталя. Вона із 2 дітьми - 10-річною Вікторією та Віктором, 4 років. Усі в однакових блакитних футболках. - Для нас пробіг - це традиція. Ми у центрі з восьмої ранку. Були на новому мосту із прозорою підлогою. Малий злякався, впав і лежав. Але потім зрозумів, що це безпечно.

Висока блондинка жадібно поїдає морозиво. Її обличчя - яскравого червоного кольору

Від Українського дому люди натовпом ідуть до арки Дружби народів. Так само багато - йде у зворотному напрямку. Утворюється 2 потоки. Всі намагаються потрапити на новий пішохідно-велосипедний міст, яким можна пройти до Володимирської гірки. Його напередодні відкрив мер Києва Віталій Кличко.

- Кличко такой молодец, - каже киянка 61-річна Тетяна. Вона з чоловіком, 62-річним Ігорем сидять на лавці біля Національної філармонії. - Только мне по-украински тяжело говорить, - знизує плечима. - Борется с недостроями. У нас знакомые вложили деньги в дом на Позняках, который много лет не могли достроить. Кличко приезжал, разобрался и теперь он строится. И мост этот очень красивый. Выглядит надежно, тросами закрепили.

Запитую, чи планують далі святкувати. Чоловік відповідає, що поїдуть додому "на мангал".

- Мы из Коцюбинского, но это уже Киев, - усміхається Ігор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко приїхав на інавгурацію на велосипеді

В юрбі з одного боку чути італійську, з другого - польську мову. Від оглядового майданчика під аркою заходимо на міст. Посередині - смуга для велосипедистів. Перехід завширшки близько 4 м. Є металеві поручні, бічні панелі - скляні. За ними натягнуті троси. Людей багато, пішоходи зайняли весь простір. Велосипедисти змушені вести транспорт. Праворуч частина підлоги зроблена зі скляних блоків. Утворюється невелика черга з бажаючих постояти над прірвою. Молодий чоловік заносить і ставить на скло 1-річного сина. Малюк із цікавістю роздивляється підлогу. Під ногами - частина розкопаного схилу.

Автор: Інна ЛУБ'ЯНОВА
  Наймолодшим киянам прозора підлога пішохідного мосту дуже подобається
Наймолодшим киянам прозора підлога пішохідного мосту дуже подобається

Знайомі вклали гроші в будинок на Позняках, який багато років не могли добудувати. Кличко приїжджав, розібрався

На перилах праворуч встановили телескоп. Із його допомогою можна роздивитися лівий берег Києва. Кілька лавок зайняті старшими людьми. Ліворуч - урни для сміття. Вони опівдні вже забиті. Поруч ще купки непотребу.

- Я вообще не знала, что этот мост уже открыли. Начальник сказал. Такая красота тут, - рудоволоса жінка років 35 у легкій короткій сукні звертається до старшої супутниці з короткою стрижкою. Та киває.

То тут, то там хлопці вилазять і сідають на поручні. Сміються. Дівчата їх фотографують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віталій Кличко особисто перевірив новий міст на міцність

Потік людей виводить до Володимирської гірки. Її теж реконструювали: встановили триярусний фонтан із кам'яними рибками. На вулиці спека, біля фонтану багато дітей. Кілька найменших протестують, коли їх, напівмокрих, відтягують звідти батьки. Поруч, умостившись на газоні, кияни відпочивають сім'ями.

- А ми ще трошки погуляємо і поїдемо святкувати до дітей, - каже 57-річна Валентина Федорівська. Вони із чоловіком Василем, 61 рік, у вишиванках. Запитую, як їм живеться останнім часом.

- Розчаровані дуже, - каже жінка.

- Нічого хорошого тут не буде, поки крісло президента займає ця людина. Він не втримається до кінця, - додає Василь Федорівський. - Хіба що дуже серйозно за нього вступляться іноземні спонсори. Або наші, які мають із цього фінансовий зиск. Але це буде із застосуванням сили. Велика надія на армію. Бо поліція повністю лягла під нову владу.
Мій прогноз - за 2-3 роки до влади прийде Володимир Кличко. Бо ті, хто керує зараз, - політичні гопники. Із ними ми ще Януковича із страусами побачимо.

Автор: Інна ЛУБ'ЯНОВА
  Валентина та Василь Федорівські збираються продовжити святкування з дітьми
Валентина та Василь Федорівські збираються продовжити святкування з дітьми

Розкопаним схилом тікає від матері 1,5-річний хлопчик у зелених смугастих шортах. Падає на коліна, добряче забруднюється у вологій землі.

Ті, хто керує зараз, - політичні гопники. Із ними ми ще Януковича із страусами побачимо

О 13:30 на Контрактову площу сходяться люди із двох напрямків: один потік із Андріївського узвозу. Вуличні торговці там зайняли місця посеред дороги. На День Києва вони з'їхалися з усієї країни. Інші - йдуть від Річкового вокзалу. Вулиця Сагайдачного рясно заставлена столиками. Людей багато, але місце для перекусу знайти можна.

На Контрактовій встановили атракціони та ятки з вуличною їжею. Пахне смаженим м'ясом і тютюном. Поруч - сцена із написом "Київський бал" і велике оглядове колесо. До нього черга - близько 40 осіб. Квитки продають по 100 грн. Пара, обом близько 25, йдуть від каси, тримаючись за руки.

- Здуріли, чи що? Та за 200 гривень краще з мосту стрибнути, - роздратовано кидає жінка.

Автор: Інна ЛУБ'ЯНОВА
  Подивитися на столицю згори особливо багато бажаючих
Подивитися на столицю згори особливо багато бажаючих

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "А це - пам'ятник гривні": у столиці встановили скульптуру нацвалюті

Купую хот-дог із назвою "Німець" за 50 грн. У меню є "Француз", "Індіанець", "Американець". У сусідній ятці хлопець у віночку зі штучних квітів продає яскраві чіпси - рожеві, жовті й зелені.

- Ну що, розповідай, як справи? - за стіл вмощуються 2 жінки близько 30 років. Кладуть картонні тарілки зі смаженою картоплею. Одна тримає візок із 2-річною дівчинкою.

- Та так, то справа, то зліва, - сміється та, що з дитиною. Обговорюють концерт Святослава Вакарчука, який він дає увечері на ВДНГ.

Здуріли, чи що? Та за 200 гривень краще з мосту стрибнути

О 14:30 на Поштовій площі близько 50 дівчат-підлітків влаштували танцювальний флешмоб. Багато з них у лосинах і коротких топах. У кількох - рожеве, червоне волосся. Чоловіки зазивають людей покататися на прогулянковому катері. Діти їздять на машинках і гіробордах. Поруч зі сходами - пара велосипедистів, на когось чекають.

- Вирішили трохи покататись, думали подивитися на новий міст, але там не те, що проїхати, навіть пройти складно, - каже програміст 33-річний Василь. - Загалом, Київ погано пристосований для велосипедистів. Зробили кілька велодоріжок. Але ж у нас культура яка? От спускалися такою від Європейської площі - вона вся запаркована машинами. Дехто виборює право їздити поряд із машинами дорогою. Але це небезпечно. Часто водії не пропускають. Добре, що останніми роками почали прибирати кіоски з метро. Та ще цей міст зробили. А так скрізь - хаос.

Автор: Інна ЛУБ'ЯНОВА
  Велосипедисти Василь та Катерина не змогли потрапити на новий міст
Велосипедисти Василь та Катерина не змогли потрапити на новий міст

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві 1 червня обмежать рух транспорту через велосипедистів

Повертаюсь на Контрактову площу. Помічаю 3 патрулі нацгвардійців. Вони відмовляються говорити, просять не фотографувати. Ввечері тут запланований концерт гурту Space Symphony. Поруч із метро встановили близько 20 біотуалетів.

Спускаюся до підземки. У метро людно й душно. На станції Святошин вмикається музика. Чоловік у чорній сорочці затягує "І я на небі, мила моя, на небі". На плечі несе колонку з під'єднаним до неї мікрофоном. Кидаю до його пакету 10 грн.

О 18:30 мер Києва Віталій Кличко повідомляє у Facebook: одна зі скляних панелей мосту дала тріщину. Підозрюють, що в неї стріляли знизу.

Зараз ви читаєте новину «"Сьомим президентом стане Володимир Кличко" - як Київ святкував День міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі