вівторок, 11 квітня 2023 12:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Російські десантники з Гостомеля планували захопити урядовий квартал – генерал Павлюк

Російські десантники з Гостомеля планували захопити урядовий квартал – генерал Павлюк
Генерал Олександр Павлюк розповів, як десантники РФ намагалися висадитися під Києвом. Ілюстративний колаж: segodnya.ua 

На початку повномасштабного вторгнення російським військам вдалося взяти під контроль аеродром у Гостомелі на Київщині.

Звідти десантники РФ планували йти на захоплення урядового кварталу у центрі Києва. Про це розповів перший заступник міністра оборони генерал-лейтенант Олександр Павлюк в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Підрозділи 45-ї бригади спеціального призначення повітряно-десантних військ (ПДВ. – Gazeta.ua) Росії 24 лютого 2022 року справді здійснили захоплення аеродрому Гостомель силами до загону спецпризначення – це приблизно 300 осіб", – сказав Павлюк.

На 21:00 того дня українським захисникам вдалося відновити контроль над об'єктом і витіснити звідти противника. Сталося це після запеклих боїв. У них брали участь Сили оборони спільно з підрозділами спеціального призначення та тактичною групою Нацгвардії, сказав Павлюк.

"Поки тривав бій за аеродром, головні десантні сили росіян з бронетехнікою намагалися приземлитися на транспортних літаках Іл-76", – пригадав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ під Києвом вчилися знищувати ворожий десант: видовищне відео

За його словами, один з них наші Сили оборони збили та не дали можливості іншим суднам здійснити посадку.

"Але 25 лютого противник силами до 20 вертольотів і близько 250 військовослужбовців завдав удару по аеродрому. У результаті бойових дій повернув його під свій контроль. Ворог наростив угруповання ПДВ для подальшого їх застосування як тактичних десантів в Києві для захоплення урядового кварталу", – розповів Павлюк.

При цьому противник силами двох Іл-76 та гелікоптерами 25 лютого здійснив перекидання десанту вже до 1 тис. осіб на аеродром "Гостомель".

"Після приземлення особовий склад противника гелікоптерами переміщався в район Бучанського парку, Бородянки, Королівки, Пирогово, Охотовки, Софіївської Борщагівки та Леонівки...", – сказав Павлюк.

За його словами, ворог націлився й на захоплення об'єкта й у Василькові, але його спроба провалилася

"Після бою 25 лютого підрозділи ЗСУ у районі Василькова знищили літак Іл-76МД з десантом. А також два вертольоти та десант, який здійснив висадку", – додав генерал-лейтенант.

У лютому торік лави ПДВ Росії зазнали великих втрат під час спроби висадитися в Україні. Та, попри це, загроза повторної висадки ворожого десанту зберігається, вважає військовий експерт Олег Жданов.

Збройні сили України готуються до можливої висадки російського десанту на березі Чорного моря, заявив командувач військ Оперативного командування "Південь" генерал-майор Андрій Ковальчук.

Окупанти можуть ухвалити рішення про проведення десантної операції на Півдні або на Півночі України.Ця операція стане самогубною, заявив речник Головного управління воєнної розвідки Андрій Юсов.

11 квітня британська розвідка повідомила, що російський десант посилили системами "Солнцепек", ймовірно для наступу в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Російські десантники з Гостомеля планували захопити урядовий квартал – генерал Павлюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі