середа, 10 квітня 2024 03:40

Кияни за добу назбирали гроші на знесення російського "храму" біля Десятинної церкви

Кияни за добу назбирали гроші на знесення російського "храму" біля Десятинної церкви
Російський "храм-кіоск" був побудований без жодних дозволів біля Десятинної церкви. Фото: Національний музей історії України

Національний музей історії України зібрав на пожертви 772 тисячі гривень, необхідні для демонтажу незаконно спорудженого "храму-МАФу" Російської церкви.

Суму вдалося зібрати менш як за добу. Про це повідомляє прес-служба музею в Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог пошкодив храм у столиці: наслідки у фото

"Швидкість, з якою вдалося зібрати необхідну суму, свідчить про те що українське суспільство підтримує знесення самочинного церковного МАФу в історичному серці Києва – Старокиївській горі", наголосили в музеї.

В прес-службі музею нагадали, що у вересні 2023 року Північний апеляційний господарський суд підтвердив незаконність самочинного будівництва і зобов'язав знести споруду та привести земельну ділянку у попередній стан коштом особи, яка допустила правопорушення. Рішення суду набуло законної сили й перебуває на стадії примусового виконання з 2 жовтня 2023 року.

Також музейники відзначили, що "очікувати на добровільне виконання судового рішення від особи, яка самовільно захопила земельну ділянку музею та здійснила на ній самочинне будівництво, не доводиться".

"На сьогодні єдиний спосіб виконати рішення суду та прибрати з території музею сміття – це здійснити авансування витрат виконавчого провадження від імені стягувача – музею, залучивши спеціалізоване підприємство, що має дозвіл на проведення робіт, пов'язаних з підвищеною небезпекою", - наголошується у повідомленні.

Російський "храм-кіоск" був побудований без жодних дозволів і знаходиться у буферній зоні пам'яток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво.

Також споруда порушує ансамбль історичного археологічного комплексу "Десятинна церква".

Зараз ви читаєте новину «Кияни за добу назбирали гроші на знесення російського "храму" біля Десятинної церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі