середа, 02 травня 2018 15:31

Кількість вбивств, нестача кадрів, безпека у столиці - про що говорив очільник київської поліції Андрій Крищенко

Кількість вбивств, нестача кадрів, безпека у столиці - про що говорив очільник київської поліції Андрій Крищенко
Крищенко: "Традиційні" злочини правоохоронців - це або хабар, або перевищення службових повноважень". Фото: Уніан

У Києві стали фіксувати менше вбивств. З початку 2018 року зареєстрували 26 випадків, а в такий же період 2017 їх було 42.

Про це в інтерв'ю УНН заявив керівник Головного Управління Національної поліції України в Києві Андрій Крищенко.

"Із зафіксованих 26 вбивств вже розкрили 24. Є тяжкі тілесні ушкодження зі смертельними наслідками — того року їх було 9, цього 10", - розповів Крищенко.

За його словами, цього року від рук правопорушників вже 38 правоохоронців отримали тілесні ушкодження під час проведення масових заходів. Також такі випадки трапляються під час слідчих дій та патрулювань.

Про що ще говорив очільник столичної поліції:

ПРО РОЗКРИТТЯ ЗЛОЧИНІВ

Останнім часом з України було видворено кілька "злодіїв в законі". За словами очільника Національної поліції України в Києві, таких є приблизно 20-30 осіб.

"Таких на облік не ставимо. З початку року поліція Києва вже видворила 5. Скажу, що ми ініціюємо покарання за порушення заборони в'їзду в Україну. Якщо будемо давати за такі правопорушення 5-7 років позбавлення волі, то думаю, що кількість бажаючих порушити закон зменшиться", - підкреслив Крищенко.

З початку року в Києві значно зросла кількість самогубств, додав він. Щодня фіксують від двох до п'яти суїцидів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Начальник поліції наклав на себе руки

Зокрема, гучною була справа про самогубство студентки одного з столичних вузів, яка у січні стрибнула з мосту Патона.

"За цим фактом порушене кримінальне провадження за статтею "вбивство" з додатковою кваліфікацією "самогубство". Є записи відеокамер, на яких видно, що дівчина сама стрибнула з мосту. На жаль, тіло ще не знайшли — пошуки поновили, ДСНС продовжує свою роботу. Проте ріка велика, течія, та й пройшло багато часу після цього. Зараз пошуки продовжуються не тільки в Києві — ми передали інформацію іншим підрозділам. Щодо версії доведення до самогубства - інформацію перевіряють, студентів опитали, але підозру нікому не пред'явили", - пояснив Крищенко.

Крім того, злочини скоюють і співробітники поліції.

"Традиційні" злочини правоохоронців - це або хабар, або перевищення службових повноважень. Цього року маємо три таких випадки, які вчинені трьома поліцейськими — хабарі. До речі, майже всі злочини, вчинені правоохоронцями, виявляються працівниками внутрішньої безпеки, тобто самими поліцейськими", - зазначив головний поліцейський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці поліцейський "кришував" нарколабораторію

ПРО ДТП

За статистикою, серйозною проблемою Києва та всієї України є ДТП зі тяжкими наслідками.

Андрій Крищенко повідомив, що на сьогодні зареєстрували 193 факти ДТП з тяжкими наслідками, через що загинуло 27 осіб. Це на 23 випадки менше, ніж минулого року. Тоді загинуло 30 людей.

"Ситуації бувають різні : звісно, коли є факт ДТП, нам простіше встановити авто на українських номерах, ніж на європейських. Але є певні процедури, коли ми встановлюємо, хто саме на цій машині їздить. Щодо ДТП та залишення місця події — машини не кидають, але зникають з місця злочину на автівці. Є факти, коли людина скоює ДТП та тікає, але сказати, що це - злий умисел чи реакція на стресову ситуацію, ми теж не можемо одразу. Вся інформація та події перевіряються в ході слідства", - пояснив головний поліцейський.

ПРО БЕЗПЕКУ В КИЄВІ

У Києві масово встановлюють камери спостереження, які відстежують ситуацію на вулицях - за поясненнями правоохоронців, вони повинні допомагати у розкритті злочинів. Камери почали встановлювати в кінці 2016 - на початку 2017 років.

"Кількість камер постійно росте — на сьогодні вже встановлено майже 7 тисяч камер, серед яких 2 тисячі - "розумні". Щодо подальшого встановлення — цим займається місто. Ми співпрацюємо, надаємо інформацію про те, де їх доцільно встановлювати, на якій висоті і навіть під яким кутом.

Сьогодні з їх допомогою розкривається десятки злочинів. Тобто щоденно до 10 записів з камер долучаються до кримінальних справ. Це сотні розкритих злочинів. Це система яка працює, і дає можливість розкривати злочини", - пояснив Андрій Крищенко.

ПРО ПРОВОКАЦІЇ

Найбільш гучною провокацією за минулий місяць став напад на табір представників ромської національності на Лисій горі. В мережу виклали відеозапис, як представники кількох націоналістичних організацій використовували спецзасіб проти жінок та дітей.

"Коли з'явилось відео, поліція негайно відреагувала — ми внесли кримінальне провадження в ЄРДР. У нас є звернення громадських організацій, є відео з мережі інтернет, але поки що немає звернення безпосередньо від постраждалих осіб — ми їх шукаємо.

Традиційно майже всі роми, з якими поліція з різних приводів спілкується, із Закарпаття. До речі, ми вже направили доручення про проведення слідчих дій і правоохоронці Закарпатської області відпрацюють це питання — отримають заяви, свідчення від тих, хто був на той час в таборі в Києві", - зазначив Крищенко.

ПРО МАСОВІ ЗАХОДИ

Наближаються травневі свята, зокрема, 9 травня. Зазвичай до свята у центрі столиці перекривають кілька вулиць.

"До 9 травня залишилось небагато, але за нашими мірками є час для того щоб належно підготуватись. Наразі є заявка тільки від Київської міської спілки ветеранів на проведення маршу "Безсмертний полк". Це щорічна акція — вони заявили кількість громадян в кілька тисяч, але самі ще не можуть точніше підрахувати. Інших акцій чи заявок поки що не було. Ми попередили організаторів цієї акції про невикористання комуністичної символіки, георгіївської стрічки та іншого. Не виключаю, що будуть якісь поодинокі випадки, коли старі люди будуть намагатися використовувати заборонену символіку. Додам, що також немає якихось закликів у соціальних мережах — підтримати, або протидіяти цим акціям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліцейські на конях та велосипедах патрулюватимуть Київ на травневі свята

Ми ще конкретно не розраховували необхідну кількість правоохоронців, бо нема точної інформації про кількість бажаючих взяти участь у масових заходах. Але схема буде стандартна, так як і минулого року — ми перекриємо вулицю між метро "Арсенальна" до парку Слави. Будуть присутні металодетектори, кінологи та вибухотехнічна служба. Велике скупчення людей, в першу чергу, ми відпрацьовуємо повністю — терористичну загрозу в нашій державі ще ніхто не відміняв", -пояснив головний поліцейський.

У столиці також анонсували проведення маршу ЛГБТ-спільноти.

"Вже є одна заявка на проведення маршу — організатори визначаються на червень. Приблизно до 5 тисяч учасників. У нас є досить великий термін для підготовки", - заявив Крищенко.

ПРО НЕСТАЧУ КАДРІВ

За словами керівника київської Нацполіції, на етапі переатестації у столиці звільнили приблизно 11% поліцейських. Це приблизно 800 осіб.

"На теперішній момент є рішення суду про поновлення 260 осіб. Ще не всі приступили до обов'язків. Деякі рішення ми ще оскаржуємо.

В поліції Києва був досить серйозний кадровий некомплект 2016 року, але з того часу в нас було багато наборів і випусків. Взагалі сьогодні некомплект становить приблизно 10%. 2016 року він складав трохи більше 20%.

Проблемою правоохоронних органів є нестача дільничих. На сьогоднішній день некомплект дільничих є найбільшим - біля 14%. У нас є 760 посад дільничних і з них десь 100 посад - це некомплект. Але і він повинен трохи зменшитись, адже в червні на ці посади прийдуть випускники. Крім того, на ці вакантні посади у нас відкритий конкурс.

На цих посадах маємо трохи більшу плинність кадрів. Їх заробітна платня трохи менша, ніж у слідчих і оперативників. Тобто дільничний отримує 9 — 9,5 тисяч гривень, а старший дільничний — 10 тисяч", - розповів Андрій Крищенко.

Патрульна поліцейська з Вінниці Олена Вотякова порівняла поліцію України й США. Вона проходила стажування у своїх колег по програмі "Відкритий світ" від уряду США, де показали, як працюють їх дільниці та судова система

Зараз ви читаєте новину «Кількість вбивств, нестача кадрів, безпека у столиці - про що говорив очільник київської поліції Андрій Крищенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі