четвер, 14 листопада 2013 14:09

Депутати ухвалили містобудівну програму розвитку Києва

Депутати ухвалили містобудівну програму розвитку Києва
Фото: feg.org.ua

Столичні депутати затвердили міську програму оновлення містобудівної документації та основні засади містобудівної політики у місті Києві. За ці рішення проголосувало 80 депутатів. Сергій Целовальник, директор Департаменту містобудування й архітектури Києва, розповів, що ці документи регулюватимуть забудову в столиці, поки не стане чинним новий Генплан:

- Нині міський бюджет не може самостійно профінансувати всі містобудівні програми, бо вони дорого коштують. Генплан столиці вже розроблений, переданий на експертизу, але ще не затверджений Київрадою. А жити якось треба ще ці два роки: робити план зонування та детальний план території, щоб проводити комплексну забудову. В місті залишилось трохи промислових територій із непрацюючими заводами чи підприємствами або ділянок із нефункціонуючими комунально-складськими приміщеннями. От інвестор, який викупив права на ці території, хоче будувати там житло, з десяток житлових будинків на цій території. Тому потрібно розробляти детальний план території, яка охоплює в тому числі й простір між вулицями й дорогами. Тоді буде зрозуміло, скільки там можна будувати житлових будинків, де буде дитсадок, школа, поліклініка. Але, хто платить, той і замовляє музику. І щоб не було такого, що забудовник зводитиме щось, що не влаштовуватиме місто, Київрада розробила спеціальну програму, яка покликана захистити столицю від хаотичних забудов.

Як все виглядатиме на практиці?

- Міська рада буде розпорядником, який дозволяє забудову. Департамент архітектури є розпорядником коштів, залучає інвестора, укладається потрійний договір між інвестором, Департаментом та забудовником. Таким чином буде гарантія, що збудують, щось, що дійсно потрібне людям, а не забудовнику.Розробимо 76 детальних планів території та 7 планувальних центральних зон. Вони дозволять нам в подальшому розробляти зонінг та кадастрову документацію.

Навіщо розробляли ДПТ островів. Їх теж забудовуватимуть?

- Ні, їх просто облагородять. Це робилося для того, щоб людям було зручно відпочивати на пляжах, а не так, як зараз – ходять по головах один одного, поруч кіоски з пивом.

Як ці документи регулюватимуть забудову в центрі міста?

- Цим документом якраз і передбачена гранична висотність забудов у центрі. ДПТ центру міста збираємось показати ЮНЕСКО. Є зони, на яких передбачено будівництво і вище 27 метрів, але вони не впливатимуть на силует Києва. Зокрема, збережемо буферну зону Софії Київської. Унеможливимо будівництво на Жилянській, 118-120 та інших спірних об'єктах.

Коли Київрада може ухвалити новий Генплан?

- Тижні через два документу видадуть сертифікат. Після цього виставлять на обговорення Київради. Але затвердити Генплан цього року Київрада точно не встигне.

Зараз ви читаєте новину «Депутати ухвалили містобудівну програму розвитку Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі