субота, 13 травня 2023 04:00

Як легко очистити духовку від жиру ‒ перевірені способи

Як легко очистити духовку від жиру ‒ перевірені способи
Від застарілого жиру у духовці легко позбутися за допомогою підручних засобів. Фото: veseldom.com

Застарілий жир у духовці – одна з найскладніших проблем на кухні. Але це тільки на перший погляд.

Є чимало засобів, які завжди під рукою, якими нескладно відчистити духовку. Основні з них зібрала Gazeta.ua.

Якщо забруднення ще свіже, щоб почистити духовку, можна скористатися сіллю. Коли сіль нагрівається, вона розпушує жирний наліт, що дозволяє легко його змити. Поки плита не охолола, потрібно розсипати сіль на деках та залишити так її в гарячій плиті на пів години. Дверцята потрібно тримати зачиненими. Потім духовку слід помити та насухо витерти.

Якщо ж духовка вже холодна, її потрібно нагріти. Коли сіль набуде золотистого відтінку, вимкніть духовку та залиште на деякий час. Після цього ретельно вимийте поверхні теплою водою.

Для чищення духовки використовують також соду. Вона підійде для свіжих забруднень, ефективно видаляє коричневий наліт на жаростійкому склі. Розчинену у воді до консистенції пасти соду наносять на стінки духовки та залишають на годину. Після цього можна духовку помити та витерти.

Гарний засіб для очищення від жиру та нагару в духовці є лимон. Якщо забруднення свіже, його краще вимити лимонним соком. Його розчиняють у воді та обробляють ним стінки духовки. Потім потрібно дати постояти 40-60 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберігати продукти, коли довго немає світла ‒ корисні поради

Застарілий жирний наліт добре видаляти лимонною кислотою. Один її пакет розчиніть у пів літра води, налийте в деко або в будь-який жаростійкий посуд. Потім поставте в розігріту духову шафу на 30–40 хвилин. Коли духовка трохи охолоне, добре вимийте її. А якщо плями залишаться, протріть їх свіжим лимоном.

Оцтом також можна почистити духовку. Він добре підходить для видалення застарілих забруднень. Для цього слід змішати оцет і соду. Спочатку обробіть внутрішню поверхню духовки оцтом, а потім нанесіть соду. Залиште суміш на стінках духовки на кілька годин, а потім вимийте теплою водою. Плями, що залишилися, ще раз протріть окремо оцтом.

Допоможе також нашатирний спирт. Його можна за допомогою губки нанести на забруднені поверхні. Потім потрібно залишити на ніч, а вранці вимити духовку мийним засобом.

Можна використати пари нашатирю. Для цього духовку потрібно прогріти до 60°C. Поставте місткість з нашатирним спиртом на верхню полицю, а на нижню місткість із гарячою водою. Залиште духовку на вісім годин. Потім додайте до нашатирного спирту будь-який засіб для миття і вимийте всі поверхні цим розчином. Після цього духовку слід ретельно провітрити.

Але такими способом чистити духовку потрібно тільки в крайніх випадках. Робити це можна тільки з відчиненими вікнами, обов'язково у рукавичках та масці.

Почистити духовку можна й таблеткою для посудомийної машини. Для цього її потрібно залити гарячою водою та поставити на низ розігрітої до 100°C духовки й залишити на дві години.

Розчин з таблеткою буде випаровуватись, осідати на стінках шафи, а пара розм'якшить нагар і жир. За кілька годин місткість з розчином можна дістати, дати духовці трохи охолонути та ретельно помити шафу вологою губкою.

Жир та нагар на сковорідці ‒ одна з найбільших кухонних проблем. Впоратись із нею можна за допомогою дорогих найновіших засобів. Але є й кілька простих і перевірених методів. Поради, як легко й швидко очистити сковорідку зібрала Gazeta.ua.

У нас час в Україні піч або камін можна використовувати не лише для інтер'єру чи обігріву. Якщо нині, коли електроенергія зникає раптово і надовго, ви маєте піч чи камін, де можна розпалити дровами, то точно не залишитесь без гарячої їжі. Досвідом використання дров'яних печей діляться британці у виданні Еxpress.co.uk.

Зараз ви читаєте новину «Як легко очистити духовку від жиру ‒ перевірені способи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі