четвер, 09 лютого 2017 17:38

5 кроків монтажу сходів всередині дому
9

Фото: Subscribe

Побудувати сходи всередині дому можна за тиждень. Досить лише правильно підібрати матеріали, з яких їх виготовляти та вирахувати розміри і кількість сходинок.

Обираємо деревину

"Деревина, з якої робимо сходи, має бути не занадто важкою, але також цупкою. Адже дошки, по яких у майбутньому буде ходити людина, будуть у підвішеному стані. І якщо деревина надто еластична - будуть прогинатися та скрипіти", - каже інженер-будівельник Сергій Кравський.

"Найкраще для такої місії підходить модрина. Вона має смоли, які добре вбирають вологу. Також можна робити з сосни - це дерево довговічне. Не годяться дуб, кедр, клен - бо розхитаються, можуть прогнутися, деформуватися".

Готуємо деталі

Для будівництва сходів необхідно виготовити сходинки, а також балки, на які вони будуть кріпитися. Не обійтися без опор-поручнів. Вони не лише допомагають рухатися сходами, а й виконують завдання зонування приміщення - відділяють сходи від іншої площі кімнати. Кріплять ступені болтами.

"Оптимальний ухил прольотів – 35 до 40 градусів. Більш крутими сходами підніматися набагато складніше, особливо людям з обмеженими фізичними можливостями, похилого віку або маленьким дітям. Розраховують на зручність ходьби однієї людини. Якщо двоє - рухаються по черзі. Тому ширина має бути до 1,5 м. Сходинка шириною до 30 см. Висота між сходами - до 20 см".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад про побудову парадних сходів

Монтуємо каркас

Встановлення сходів починають з розмітки стіни. Креслять, де мають кріпитися сходи. Потім кріплять опори знизу та зверху, до яких будуть прибивати прольоти.

"Верхню частину маршу кріплять або металевими упорами, або роблять випили в балці, і тули вставляють марш. Внизу монтують брус, який підтримує марш, а до стіни - прикручують болтами. Після цього фіксують на опорні балки сходинки".

Кріпимо поручні

"Поручні кріплять на кожній із стійок, які розташовані на марші. Вони мають бути легшими за сходи - з пластику, металу, але не дерева".

Фарбуємо готові сходи

Готову конструкцію шліфують, просочують спеціальними засобами.

"Добре покрити деревину рідиною, яка містить антисептик та антипірен. Тоді вона не буде сиріти, псуватися, довше слугуватиме. Коли висохне - слід пофарбувати лаком або розчином на основі воску. Деякі вкривають тонувальними засобами - наприклад, морилкою. Фарби наносити на внутрішні сходи не модно".

Зараз ви читаєте новину «5 кроків монтажу сходів всередині дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі