"У 1990‑ті вижили завдяки автоклаву"

Автор: VSESAM.COM.UA
  Побутові автоклави вміщують 16 або 24 банки. Коштують від 3,5 тисяч гривень
Побутові автоклави вміщують 16 або 24 банки. Коштують від 3,5 тисяч гривень

Пристрої виготовляють із вуглецевмісної сталі

— Наш автоклав відпрацював вірою і правдою 25 років, — каже 59‑річна Валентина Грузенко з міста Первомайськ Миколаївської області. — Але цьогоріч ледь не погубив родину.

Побутовий автоклав її чоловік Микола виготовив зі старого газового балона на 27 л. Приварив зверху два диски товщиною 8 мм, між ними був гумовий ущільнювач. В автоклав поміщалася 21 банка по 0,5 л. Його нагрівали на вогнищі чи газовій плиті.

— У 1990‑ті вижили завдяки автоклаву, — розповідає Валентина Петрівна. — Готували тушонки — свинячі, курячі, гусячі, рибні. Я робила каші, консерви. Передавала своїм студентам. Як діти закінчили університети, стали готувати менше. А зараз знову відновили. Бо домашня тушонка краща за ту хімію з магазину. І дешевша.

Подружжя вирощує курей. Восени рубають їх і готують тушонки. Взимку передають дітям — ті з родинами живуть у Києві й Одесі.

— Минулого тижня закатала 21 банку, поставила автоклав на плиту, — каже Валентина Петрівна. — А він шипить, парує, тиск не набирає. Пропускає повітря у швах. Вони з роками проіржавіли. Ледь домучила першу партію. Запросили знайомого газовщика, щоб підварив ті шви. Він за голову схопився — все проіржавіло, прослабло. Автоклав міг вибухнути.

Микола Грузенко купив новий прилад такого ж розміру.

— Я й рада, що старий вже спрацювався, — говорить Валентина Грузенко. — Новий — із нержавійки, гарний, акуратний. Комбінований, може працювати на газу чи електриці. Його не гидко в коморі тримати. Бо старий такий закопчений, що в руки не хочеться брати.

Автоклав — пристрій підвищеної небезпеки. Його варто купувати в сертифікованих виробників.

— Якісний пристрій виготовлений із високоякісної вуглецевмісної сталі, — каже інженер газового обладнання 47‑річний Ігор Сафроненко з Черкас. Радить, на що звертати увагу при виборі.

— Перед купівлею автоклави перевіряють, чи тримають тиск, — продовжує. — Має бути клапан скиду надлишкового тиску. Газовий нагрівається швидше, тушонку на такому готувати дешевше. Але легше працювати з електричним. Там є необхідна автоматика, регулювання. Для якості тушонки немає різниці — з чорної чи нержавіючої сталі зроблений автоклав. Але остання красивіша, служить довше, легше мити.

Зараз ви читаєте новину «"У 1990‑ті вижили завдяки автоклаву"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі