Будинки оздоблюють бетонною ліпниною

Автор: ФОТО НАДАЛА МАРИНА БОРОВИК
  Вхід до льоху Марина Боровик декорувала камінням із бетонної ­ліпнини. На кутах вирізала дерева, обмотані ліанами. Оздоблення покрила німецькою фарбою, що не вигоряє
Вхід до льоху Марина Боровик декорувала камінням із бетонної ­ліпнини. На кутах вирізала дерева, обмотані ліанами. Оздоблення покрила німецькою фарбою, що не вигоряє

Декор вирізають стамесками

— Бетонною ліпкою захопилася випадково. 10 років тому знайомі оздоблювали камін. Взяли мене, щоб подивилася, як це робиться. Майстер поділився секретом розчину з цементу, піску та клею. Пообіцяла не видавати пропорції, — розповідає 45-річна Марина Боровик із села Водяне Звенигородського району Черкаської області.

— Ми тоді купили будинок і теж поставили камін. Захотіла його оздобити. Наліпила навколо каміна силуети стовбура дерева й велике каміння. Висихало два дні. Потім ножиками та стамесками зробила чіткі контури. Покрила німецькою фарбою, стійкою до високих температур і вимивання.

Бетонними наліпками оздобила льох і літню ­кухню.

— На стінах льоху виліпила "каміння". На кутах — обмотані ліанами стовбури дерев. Оздоблювала до п'ятої вечора. Тоді йшла працювати в клуб. Контури вирізала вночі під лампу. Розфарбувала. Зараз дивлюся, що могла зробити краще.

Також прикрасила вікна в літній кухні.

— Старі були з багатьма поділками для шибок. Замінила їх на так звані євровікна. В коробки вставила вітринне скло. Зробила відкоси. Стіни веранди вирішила оздобити наліпкою з бетону. Стару ­фарбу позбивала сокирою. Виліпила дерево з розлогими гілками, які лягають на фронтон. На кутах зробила колони, — каже Боровик.

Стіни пофарбувала емульсіонкою, а узор — стійкою до вигорання німецькою фарбою.

— Перед кухнею не було дашка. Щоб облаштувати накриття, чоловік вкопав стовпа. Навколо нього зі старої цегли я вимурувала колону. Обліпила її "камінням". Зверху на колоні зробила з цементу "клітку" для світла. Внизу вимурувала дві сходинки для вазонів. Усе розфарбувала.

Також зі стовбурів дерев бензопилкою вирізає скульптури.

— Якось біля клубу вітер зламав стару вільху. Пеньок був заввишки 1,8 метра. В діаметрі такий, що обхопити не могла. Якраз тоді у клуб на семінар мали приїхати аграрії. То швидко з головою села вирішили з пенька зробити скульптуру. Працювала бензопилкою. Було важко її втримати. Руки гули, але справилася. За 2 години вирізала бородатого діда. Кілька років скульптура стояла без покриття. Коли потемніла, нанесла фарбу, що залишилася після ремонту клубу.

У своєму дворі вирізала скульптури лелек зі старої яблуні й діда — з горіха.

— Стовбури були заввишки в мій зріст. Теж працювала бензопилою. Скульптуру з лелеками покрила лаком. За кілька років розфарбувала. Згодом стовбур у землі згнив і фігура почала гойдатися. Її віддала знайомим на дачу, — додає Марина Боровик. — За хатою спиляли абрикосу. Рік лежала, не було нат­хнення. А тоді за три дні вирізала дівчину у віночку. Скульп­­­­туру підправляла фрезером для нігтів. Розфарбувала. Статую видно з дороги. Всі кажуть, коли не глянеш, ніби хтось там стоїть.

Зараз ви читаєте новину «Будинки оздоблюють бетонною ліпниною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі