"Інтернет допоміг зекономити на меблі"
2

Листи гіпсокартону приклеюють до стін на стартову шпаклівку, розчин якої накладають купками в шаховому порядку. Можна використовувати клей-піну в балонах. Для такої потрібен регулювальний пістолет
Фото: MSKAYA17.COM.UA

Гіпсокартон клеять на стіни

— Два місяці думав, чим штукатурити стіни, — розповідає 38-річний Олександр Мельник з міста Ірпінь поблизу Києва. У березні купив трикімнатну квартиру на шостому поверсі новобудови. — Обирав матеріали, читав відгуки, вивчав технології, запрошував бригади майстрів. Зрештою все зробили удвох з братом.

Площа стін квартири Олександра становить майже 400 кв. м. Це основний показник при складанні вартості матеріалів і роботи. На кінцеву ціну впливає також кривизна стін, товщина штукатурки, довжина відкосів навколо вікон, загальна площа. Що вона більша, то менше беруть майстри за "квадрат", бо їм вигідно штукатурити великі обсяги.

— Хотів машинну гіпсову штукатурку, як зробив сусід, — говорить Олександр Миколайович. — Стіни в нього вийшли рівні, гладкі, перешпакльовувати не треба. Бери і клей шпалери. Бригада штукатурить трикімнатну квартиру за тиждень. Коштує від 150 гривень за квадратний метр.

Олександр зібрав необхідні 60 тис. грн. Ще майже 10 мав про запас, на непередбачені витрати. Запросив майстрів, дружина вже обирала шпалери і плитку.

— Але почалися перемовини зі штукатурами, — продовжує. — Майстри порахували все до копійки: погонаж відкосів, необхідна товщина штукатурки, залежно від кривизни стін, монтаж пластикових кутників, поверховість. Перша бригада назвала ціну "під ключ" 150 тисяч, наступні не бралися менш як за 140 тисяч. Це серйозно опустило мене на землю.

Поштукатурити стіни й стелю машинною цементною штукатуркою обходилось у стільки ж. Ручна коштувала майже 200 тис. грн.

— Засів в інтернет, дивився різні варіанти, — ­продовжує Олександр Мельник. — Побачив, що на газобетонні стіни клеять гіпсокартон. Накладають на лист два десятки "ляпух" зі стартової гіпсової штукатурки, притискають до стіни і пристукують правилом до потрібної відстані. Як схопиться — кріплять ще десятком саморізів. Це для гарантії, щоб не відпало.

1 кв. м вологостійкого стінового гіпсокартону завтовшки 12 мм коштує 45 грн. Саморізи і стартова штукатурка для "ляпух" на один "квадрат" обходяться до 30 грн.

— Усі листи приклеїли удвох з братом, — каже Мельник. — Ніяких особливих знань та інструмен­ту не треба, просто приловчитися. Впоралися за два тижні, працювали після роботи. Штукатурка на всю квартиру обійшлася у 28 тисяч гривень. Інтернет допоміг зекономити 40 тисяч на меблі й техніку.

На стики листів гіпсокартону Олександр Мельник приклеїв сітку-серп'янку і замастив шпаклівкою.

— Вийшли ідеально рівні стіни, — говорить Олександр Миколайович. — Правда, довелося перетягнути тонким шаром шпаклівки. Це щоб шпалери не так міцно приклеїлися, і в майбутньому їх можна було зняти. Якщо ліпити одразу на гіпсокартон, то потім не віддереш.

Зараз ви читаєте новину «"Інтернет допоміг зекономити на меблі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі