середа, 29 липня 2020 12:28

Зерно з України почали відвантажувати в Росію

Зерно з України почали відвантажувати в Росію
У 1921-1923 роках в Україні був голод. Фото: "Історична правда"

29 липня 1921 року політбюро центрального комітету КП(б)У надіслало до ЦК РКП(б) телефонограму, в якій брало зобов'язання зібрати в Україні 100 млн пудів продподатку з урожаю 1921 року. Ця політика викликала голод 1921-1923 років.

Перед цим у країні були посухи та неврожай. Вирувала епідемія тифу. Комуністичні перетворення господарства спричинили колапс економіки. Почався голод у Поволжі.

"Збір врожаю. До Києва надходять повідомлення про інтенсивний збір по всьому Правобережжю нового врожаю. Польові роботи всюди в повному розпалі, в багатьох місцях вони вже закінчуються. В цілому ряді повітів Київщини, Волині та Поділля почалося надходження продподатку. Вісті про голод дійшли до найвіддаленіших сіл, і селянство жваво відгукується на лихо, віддаючи податок без жодної затримки", - повідомляло радянське телеграфне агентство України 1921 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8,5 т золота за рік - видали книжку про вилучення коштовностей у людей

Насправді збіжжя в селян продовжували вилучати примусово. Його передавали в Росію. Інші країни також допомагали лише Поволжю, про яке було багато інформації.

"В Україні близько 7 мільйонів людей вмирають із голоду в усьому страшному розумінні цих слів", - писав представник організації Нансена капітан Відкун Квіслінг у лютому 1922 року.

Голодомор, який українці пережили у 1932-1933 роках, матиме вплив ще на кілька поколінь людей. Так вважає історик Андрій Козицький. "Може тільки видаватися, що Голодомор не впливає на тих людей, що живуть зараз, але те, що лишилось в генах, матиме вплив ще на кілька поколінь людей. Багато хто приписує українцям не дуже добрі риси характеру. Вони з'явилися саме в 1932-1933 роках. Щоб їх виправити і мати краще життя в майбутньому, люди повинні почати об'єктивно дивитися на минуле, визнавати свої недоліки і помилки", - сказав він кореспонденту Gazeta.ua під час засідання Наглядової Ради з будівництва другої черги Національного музею "Меморіал жертв Голодомору", яке відбулося 18 листопада у Митрополичих палатах Національного заповідника "Софія Київська".

Зараз ви читаєте новину «Зерно з України почали відвантажувати в Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі