пʼятниця, 14 грудня 2012 11:17

"Заначку" сторічної давності знайшли у прогнилих дошках

Автор: Фото: fssprus.ru
 

Підмосковні пристави знайшли скарб прямо на роботі. У будівлі, де розташовується Серпухівський районний відділ судових приставів, ремонтували покрівлю. Днями його співробітники на чолі зі своїм начальником перевіряли якість цих робіт. У ході перевірки комісія виявила на горищі незвичайний згорток, повідомляють на сайті ФССП РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реальність й Індіана Джонс: на Disney подали до суду за вкрадений кришталевий череп

У згортку виявилися банкноти і облігації, датовані початком минулого століття. Імовірно, грошові знаки зразка 1909-17 років сховав там купець Сєріков, який володів в ті роки особняком, де в 1997 році розмістився відділ судових приставів. Будинок належав купцю до 1922 року, потім більше 70 років тут розміщувалася бактеріальна лабораторія. І, схоже, всі ці роки серйозного ремонту в будівлі не було.

Місцевому виданню "Ока-Інфо" начальник відділу Олександр Миронов розповів: "Бригада, яка працює, не вселяє мені довіри. Тож і доводиться по кілька разів до них навідуватися на горище. У мене немає будівельної освіти, але навіть я розумію, що роблять вони все абияк. І в один з таких візитів ми побачили, що нові дошки прибиваються до прогнилих брусів. Ця несумлінність змусила нас відірвати кріплення, а трухляві перекриття просто рукою розламувати. І хоча світла там немає, ми помітили лежачий серед деревної потерті згорток. Газета, в яку він був загорнутий, розвалилася від одного дотику".

Автор: Фото: oka-info.ru
 

Грошові купюри і облігації, що пролежали в "заначці" близько ста років, теж постраждали від вологи і часу. Розгорнути їх без участі фахівця, не зіпсувавши при цьому, не вдалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британець виявив у себе під диваном шахту пірата Дрейка

Втім, знахідку вже оглянув художник-реставратор із Серпуховського історико-краєзнавчого музею. Експерт заявив, що музей готовий прийняти в дар частину виявленого скарбу. Решту грошових знаків передали до музейного фонду УФССП Росії по Московській області. Поки що оцінити вартість всієї знахідки важко.

Пристави вирішили пошукати ще якісь предмети старовини, що під дахом купецького особняка. За допомогою металошукача вдалося виявити, наприклад, металеву частину від німецької гасової лампи. Ще однією знахідкою є старовинний скляний флакончик.

Зараз ви читаєте новину «"Заначку" сторічної давності знайшли у прогнилих дошках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі