вівторок, 04 грудня 2018 13:24

Виявили сліди астероїда, який знищив 75% живого на Землі

Виявили сліди астероїда, який знищив 75% живого на Землі
Завдяки сенотам виявили сліди астероїда. Фото: LJ

Науковці встановили, що мексиканське місто Чикшулуб-Пуерто на Юкатанському півострові лежить у центрі кратера гігантського астероїда.

Вчені припускають, що його падіння багато мільйонів років тому знищило динозаврів, передає ВВС.

У середині 1980-х група американських археологів виявила на супутникових фотографіях місцевості кільце діаметром 2 км. На півострові Юкатан часто зустрічаються сеноти - природні поглиблення та карстові водойми, утворені через обрушення склепінь вапнякових печер. Давні майя брали з сенот питну воду.

1988-го науковці встановили, що за розташуванням сеноти формують абсолютно рівне півколо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали відео падіння метеора

Науковці встановили, що кільце є краєм кратера, утвореного астероїдом діаметром 12 км, який упав на Юкатан і спричинив вибух, від якого плавилася гірська порода. Падіння космічного тіла моментально створило кратер 30 км завглибшки. Від нього твердою поверхнею Землі прокотилися ударні хвилі.

Наступними роками пил і попіл вкрили Землю щільним шаром, через який не проникало сонячне світло. Понад рік на Землі тривала ніч, унаслідок чого температура різко знизилася. Це знищило 75% усього живого, зокрема і майже всі види динозаврів.

Після відкриття мешканці Юкатану почали рекламувати сеноти як туристичні об'єкти.

Археологи провели розкопки на місці 5 давніх поселень у Йорданії та з'ясували, що цей регіон був заселений протягом 2500 років до раптового масштабного руйнування.

Зараз ви читаєте новину «Виявили сліди астероїда, який знищив 75% живого на Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі