середа, 27 лютого 2019 08:21

В конюшні імені Берії спалили чеченців

В конюшні імені Берії спалили чеченців
Гірський аул Чечні - Хайбах. Фото: infochechen.com

В гірському аулі Чечні - Хайбаху 27 лютого 1944 року відбулося масове вбивство чеченців співробітниками НКВС. Загинуло понад 700 осіб - більшість з них - діти і немічні.

У лютому 1944 року кремлівський режим почав депортацію чеченського народу до Сибіру. В результаті проведених трьох операцій виселено в східні райони СРСР 650 тис. чеченців, інгушів, калмиків і карачаївців.

Під час депортації чеченців 1944-го НКВС зіткнулись з труднощами при виселенні жителів гірських селищ. Окрім погодних умов провести виселення в установлені терміни не дозволили недостатність сил і транспортних засобів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США японців поселили в спеціальні табори

Згідно з планами керівництва СРСР, ніхто не повинен був залишатися на своїй території. Частину зібрали в селищі Хайбах під приводом формування колони для подальшого відправлення. Розмістили в стайні колгоспу імені Лаврентія Берії. Її обклали сіном та соломою. Ворота міцно закрили. Стайню підпалили, а людей, що намагалися вирватися з вогню — розстрілювати.

Під час депортації загинуло половина чеченців.

Президент США Франклін Рузвельт 19 лютого 1942 року підписав "Директиву 9066" - влада отримала право примусово вивозити американців японського походження за межі країни.

Зараз ви читаєте новину «В конюшні імені Берії спалили чеченців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі